Tengeri hajó jogai

Olvashattál már a kapitány jogairől a hajón ( CIKK ), és akkor ígértem, hogy a hajó jogairól is írok ( no meg majd beszélek Soundcloudon és Youtube-on hamarosan ). 

Tehát a tengeri hajó jogai. Minden hajó köteles viselni a lajstromozó ország lobogóját ( CIKK ). Ez az az ország, ahol a hajót lajstromba vették, azaz ahol regisztrálták. 

A hajó annak az országnak a felségterülete, amelyik ország lobogóját ( hajó farán kitett, lajstromozó ország lobogója ) viseli. Így a hajó fedélzetén annak az országnak a törvényei érvényesek. Más állam hatóságai ( azaz a parti állam ) normál esetben nem léphetnek fel és nem intézkedhetnek ennek a hajónak a fedélzetén. Persze vannak azért kivételek.

Ha a legénység egy tagja a parti állam vagy annak állampolgárai ellen követ el cselekményt, akkor minden további nélkül feljöhet az adott állam képviselője a hajóra.

Viszont van kötelessége is a hajónak. Köteles megismerni a parti állam törvényeit. Ok, ez nem arról szól, hogy be kell magolni, szerintem azért hozták eme szabályt, mert a törvény nem ismerete nem mentesít annak hatálya alól. Így ezzel, hogy köteles vagy megismerni a parti állam törvényeit, azon oknál fogva szerepel, hogy ne tudj arra hivatkozni, ezt nem tudtad.

Viszont amennyiben a legénység bármely tagja a partra lép, onnantól abszolút az adott állam törvényei érvényesek rá.