Mennyi az annyi?

Vitorlázás… Azt mondják elit, úri sport, csak kiváltságosaknak elérhető. Pedig ha tudnák… Ok, nem a legolcsóbb dolog, hisz bármikor lehet egy kicsit lepukkantabb apartmanban olcsón szállást találni, ha az ember előre foglal, de valljuk be. Akkor egy helyre vagy zárva egész hétre és igazán nincs mozgási lehetőség.

Egy szállodai szoba idényen kívül 10-16.000 forint per éjszaka egy főre. Plusz leutazás, költőpénz…. Ez utóbbit most nem számolgatom erősen, csak megjegyzem, hogy többet költesz ha állandóan a parton vagy, mint ha kint a tengeren. 🙂 Az árak is magasabbak. Egy 2 decis üdítő 10 kuna ( 420.- ), pizza 50 kunától ( 2.100.- ) egy vacsora 3-4-500 kuna is lehet, attól függően mit és mennyit eszünk. És ha bizony egész nap a parton vagy, nem egyszer vásárolsz egy nap, nem egyszer étkezel. Ok, lehet főzni az apartmanban is, de mellette azért csak költesz erre arra.

Nézzük ugyanezt hajó terén. Ha nem vagy az a típus aki arra megy, hogy minél fényűzőbben hajózzon, akkor nem kell a legújabb és legnagyobb hajót bérelni. Sailing weekend thumb (1)_4_16 fős társaságnak pl tökéletesen elég ( még ha szűkösebb is ) egy 36-38 lábas hajó. 3 kabin, egy wc/mosdó, teljesen felszerelt konyha minden hajón található. Plusz a szalon… Egy ilyen méretű hajót minden költséggel együtt ( hajó díja, takarítási költség, szkipper díja ha szükséges, üzemanyag, biztosítás ) idénytől és a hajó korától függően 1000-2000 euróért ki lehet bérelni. Azaz nincs 350 euro/fő… Az egész hét…. Így is elérhetetlennek tűnik? Cserébe az “apartmannal” minden este más várost látogathatsz meg, vagy olyan helyen töltheted az estét, amiket azelőtt elérhetetlennek találtál és csak filmekben, vagy könyvekben találkozhattál velük. 24Egyéb költség… Azért akad még, de ez csak a Te döntésedtől függ. Pl ha jobban szereted a kényelmet, kevésbé vagy kalandkedvelő típus, választhatod azt a megoldást is, hogy napi 5-7 óra hajózás után egy kiszemelt város, vagy város melletti marinájában töltöd az estét. Kevés kivételtől eltekintve ezek tényleg nívós, jól felszerelt kikötők. Zuhany, WC, étterem a marinában ( bár érdemesebb besétálni a városba ) adott. Délután/ este kikötsz, másnap reggel felkelsz, besétálsz a városba, megiszol egy kávét a főtéren és 10 körül “felszeded a horgonyt”. Ebben az esetben kikötőtől és hajó méretétől függően 300-600 kunat kérnek el egy estére. Itt tényleg sokat tudsz azzal spórolni, ha horgonyon állsz vagy bóján egy szép helyen. Lehet nincs étterem ( de van, csak te főzöl, hisz komplett a konyha ), de a látvány és élmény kárpótol érte. Sőt! Akik a kihívást szeretik, előre bevásárolhatnak egy hétre és utána csak akkor látnak civilizációt, mikor mennek leadni a hajót a kaland végén. Én személy szerint az arany középutat választom. Éjszakák fele marinában ( idény előtt jó a városi kikötő is, idényben itt szinte lehetetlen helyet találni ), a többit meg vízen tölteni.

25Hajó díjáról volt szó. Kikötői költségekről is. Élelmiszereket is említettem, itt fontos tudni, hogy minden marinában, vagy annak közelében van bolt, ahol lehet vásárolni. A szigeten levők drágábbak! Mondjuk ez érthető. Az árak 10%-al MINIMUM magasabbak mint itthon, de ha minden fontosabbat megveszel ( vagy itthonról viszel ), akkor sokat lehet spórolni pl az éttermi költségeken.

Ami még érintetlen terület, az a leutazás. Kocsival a leg célszerűbb, bár ha valaki nagyon dél Dalmáciába utazik ( Dubrovnik pl ), akkor célszerű ( és gyorsabb ) autóval Zágrábig, onnan belföldi repülővel Dubrovnikba menni. Ez egy picit drágább mint az autóút.

Konkrét számokkal számolva. A magyar autópálya díját nem számítom bele. 2 max 3 tank benzin fogyasztástól függően ( kb 1500 km ha Sukosant vesszuk oda-vissza ). Erre az autópálya költsége jön rá. Egy kb 200 kuna egy irányban. Nem olcsó az igaz, és ezek után panaszkodjon valaki itthon a drága pályahasználatra. 🙂 Tehát oda vissza 500 kuna. Ez ha négyen vagytok egy autóban szétoszlik és elég barátságos lesz ennek is a költsége fejenként. 10-20.000/fő.

Ezek után jól látható, hogy az igaz, miszerint nem a sátoros nyaralás kategóriája, de nem is a messze elérhetetlen, luxus kategória. Egy hotelben megszállni sokszor drágább. 🙂

Következő cikk témája a “de mit vigyek”” kérdéskör. 🙂