Szlovénia. Mikor bedugul az Adria Horvátországban….

Több cikk született már az adriai kikötőkről, pontosabban egyenlőre a dalmáciai kikötőkről ( nem ért véget, lesz még ), de mivel közeledik a velencei hajózás melynek induló országa Szlovénia, így erről is kell ejtsek pár szót, hisz imádom Dalmáciát, de Szlovénia mindig ott lesz a szívemben, hisz a tengeri pályafutásom is innen indult anno Tin Captain kezei alatt. 

Első körben a két legfontosabb dolog amit Szlovéniáról tudni érdemes. Az egyik, hogy az emberek vérmérséklete nyugodtabb mint a horvát társaiké. Valahogy kedvesebbek ( a horvátok is azok ha át tudod törni náluk a falat ) és közvetlenebbek. Nyugodtabb a hangulat, ha relaxálós kikapcsolódásra vágysz érdemes ide jönni. Én minden télen vagyok pár napot Izolában feltöltődés képpen.

A másik, hogy amikor nyáron Horvátországban tömeg van és hajót is alig találsz, Szlovéniában még nagy eséllyel találni fogsz. 

Az igaz, hogy Szlovénia nem rendelkezik akkora tengerparttal ( 47km összesen ) mint Horvátország, és nincsenek szigetei mint a Dalmát vizeknek, de nem kevésbé szép és izgalmas hajózásokat tervezhetsz ide. Egyrészt Isztria elérhető könnyedén, tehát ha a horvát partokat keresed, akkor sem maradsz le semmiről. Másrészt valljuk be, Horvátországon kívül is van élet az Adrián.   Elsőként ott van Trieszt, amit érdemes meglátogatni, már csak a magyar kötődések miatt is. 

Pár órányi hajózásra ott van Velence, amit vétek kihagyni, akár nyár van, akár tél és karnevál. Aztan a teljes velencei lagúna, melyben ha nem is tudsz mindenhol hajózni, de a tenger felöl megközelíthető városokban azért gazdag.  Chioggia, Albarella, Pila…. És mindezt mint egy belvizi hajózásként, azaz nem kell a határátlépéssel bajlódni, hisz a schengeni övezeten belül hajózol. Persze ha kalandot szeretnél ( én is szeretem a következő lehetőséget ), akkor elindulsz Szlovéniából Olaszországba, majd kijelentkezel és irány Horvátország, majd vissza Szlovéniába. Az “Egy hét három ország” tréningünk is ezt takarja.

Szlovéniában 4 város található a parton. Koper, Izola, Portorož, Piran. Ezek közül ha hajót bérelsz, akkor vagy Izola lesz az indulási kikötő, vagy Portorož. Itt vannak nagyobb marinák charter cégekkel. A ki és bejelentkezés mindig Piranban történik! 

Izola

Izola egy kis halász városka. A marina ( Marina di Izoli ) nagy, jelentős charter bázissal és magánhajókkal. Két nagy móló, lezárt bejáratokkal, plusz egy “partfali” rész, ami nyitott. Mindkét mólónak saját vizesblokkja van. A nagyobbik ( déli oldal ) mosó és szárítógéppel felszerelt, bejutás csak chip tokennel. A kikötőtől pár perc séta egy nagyobb Spar, ahol nem gond a hajó készleteinek feltöltése. A parti sétányon elindulva dél felé strand és sportpályák, észak felé indulva éttermek, kávézók és fagyizók várnak. Hajó kiemelési lehetőség és benzinkút van.

Portorož

Izolánál nagyobb bázis, picit több hajóval. Egy kultúrált nagy vizesblokk, szintén chip tokenes, a molók zárhatóak. Ha innen indulunk, akkor is az izolai Spar az, ahol érdemes bevásárolni ( negyed óra kocsival ). Hajó kiemelési lehetőség van, benzinkút szintén. Fontos, hogy NEM MOORINGOS a kikötés a marinában, hanem cölöpök mint az olasz oldalon. Ennek van előnye, de hátránya is. 

Próbáljátok ki nyugodtan Szlovéniát, mint indulási helyszín. Amennyiben bizonytalan vagy, illetve nincs helyismereted, ötleted, keress meg bátran és örömmel segítek, adok tanácsot, mit érdemes megnézni, merre érdemes hajózni, mire kell figyelni.