Mit vigyek?

A következő kérdéskör az utazás előtt az szokott lenni, hogy ok, de mit vigyek? Mire van szükségem? Nos ezt pár mondatban taglalnám picit. Első körben a legrövidebb lezárandó kérdés, hogy élelmet ne. Igaz picit drágábbak az árak Horvátországban mint itt, de inkább legyen több hely a csomagoknak. 🙂 Minden marinában vagy annakközelében található bolt kisebb vagy nagyobb, ahol lehet vásárolni élelmet. Ezt érdemes mindig max 1-2 napra előre megvenni, kivéve ha hosszabb kikötés nélküli útra megyünk. Ha naponta kötünk ki, akkor a pékárút érdemes reggel, kifutás előtt frissen. Alapszabály, hogy nem lehet a hajón morzsa, ételmaradék, stb…. A tisztaság egy zárt térben mindig az első.

Ami az egyéb felszerelést illeti. Legyen a hajón tisztítószer, szemetes zsák. Minden mással általában jól felszereltek a charter hajók.

Ágynemű szintén felesleges, mert van. Még törülközőt is lehet kérni ( 5 euro / hét / db ) ha valaki otthon felejtené.

Viszont a leglényegesebb a ruházat. Sokan elfelejtik, hogy a tenger nem olyan mint az autópálya, hogy ha esik akkor is “van tető” a fejünk felett, vagy max beállunk valahova. Ha a nyílt vízen kap el az eső, akkor bizony ott az esőt nem tudod gyorsan kikerülni. Tehát évszaktól függetlenül mindig legyen nálad eső ellen ruházat. Esőkabát minimum, ha van mellé nadrág vagy csizma, az már elég sokat emel a komfortérzeten. Nem kell a méregdrága hajós öltözetre gondolni, aki komolyan vitorlázik, annak már úgyis megvan mindez. De aki csak hobbi szinten egy évben egyszer, annak bőven megfelel valami olcsóbb kabát és nadrág, esetleg egy 2-3.000 forintos gumicsizma. A csizma alá nem árt valami vastagabb zokni. Ezzel már relatív komfortosan átvészelhető az út egy közeli kikötőig, vagy az eső végéig. Ha nem nyáron megyünk hajózni ( Adria ), hanem ősszel és/vagy tavasszal, akkor számolni kell a nap közbeni meleggel épp úgy, mint a hűvös vagy hideg estékkel. Tehát alá öltözet, sapka, pulóver kesztyű legyen a csomagodban épp úgy, mint rövidnadrág, póló, sapka nap ellen.

Tehát azt leszögezhetjük, hogy alkalmi vitorlázáshoz a ruhatárat ki lehet alakítani költséghatékonyan, elkerülve a több 10 vagy 100 ezer forintos ruhák megvásárlását. persze aki komolyabban akar majd hajózni vagy többet tölt a vízen egy két hétnél, az ezen túl fog lépni és meg fogja venni a drágább öltözékeket is, hisz minőségben, funkcionalitásában gy vitorlás öltözék sokkal több védelmet tud nyújtani.