Hajóbérlés

Hajóbérlés. Minden vitorlázás, illetve hajózás a hajóbérléssel kezdődik. Ekkor kell meghoznunk minden olyan döntést, ami utána hatással lesz az eltöltött időre a tengeren. Nézzük sorra a szempontokat.

 1. Mikor?

Fontos tudni, hogy a hajó bérleti díján rengeteget spórolhatunk, ha előre tudjuk, mikor szeretnénk hajózni. Két ok miatt. Az egyik, hogy nem minden időpontban kerül a hajó azonos árba. Az idény előtt, mondjuk februártól május végéig jóval olcsóbb a hajóbérlet, mint júniustól szeptember végéig. Ez a főszezon a leginkább húzós. Szeptember végétől novemberig megint egész jó áron lehet bérelni. A másik ok, hogy minél előbb foglaljuk le a hajónkat, annál jobb lehetőségeink vannak válogatni. Korai foglalásoknál sok kedvezményt kaphatunk, és ekkor még van paletta, amiből lehet válogatni. Mindenki minél jobb áron akar minél jobb hajókat kibérelni, ezért minél tovább halogatjuk a foglalást, annál inkább kikopnak a listából a jó hajók. Ez időben annyit tesz, hogy egy kora nyári hajózásra érdemes már télen lefoglalni a hajót vagy legkésőbb március-április magasságában, de vannak esetek mikor egy-egy hajó akár egy évre előre is kiadott

 1. Honnan?

Nagyon fontos! Ne csak egy cégtől kérjünk be ajánlatot! Egyrészt a charter cégek a közvetítőknek is adnak kedvezményt, így egyes cégek ajánlata között elég markáns eltérés lehet. Ha tudjuk, mely régióból szeretnénk hajózni, akkor célszerű több indulási kikötőt megadni a cégnek, hogy honnan kérünk ajánlatot. Például ha Dalmáciában szeretnénk hajózni, akkor a következő bázisokat érdemes kérdezni:

 • Sukosan ( Marina Dalmacija, Horvátország legnagyobb kikötője )
 • Biograd na Moru ( Marina Kornati és Marina Sangulin )
 • Murter ( Marina Hramina )
 • Trogir ( ACI, AYC, Trogir-Seget )

Minél több indulási lehetőséget adunk meg, annál több esélyünk van megtalálni a megfelelő hajót mind korban, mind árban és felszereltségben. Érdemes régóta működő céget választani, ezeknek általában van személyes kontaktja a charter cégek felé, míg más cégek csak egy booking weboldalt böngészve nézik a hajókat és nem mindegy, hogy milyen állapotú a hajó. Személyes kapcsolatot ápoló cégek esetén sokkal kisebb az esélye annak, hogy valami leszakadt hajót kapunk, illetve reklamáció esetén sokkal gördülékenyebben tudják a problémát orvosolni.

 1. Milyet?

A legnehezebb kérdés. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

 • Hajó kora

Bérelhetünk teljesen új hajót is, vagy öregebbet. Alapból mindegyik hajót karbantartják, az öreget is, de a korából adódóan egy öregebb hajóval lehetnek már problémák, illetve egy régebbi hajó nem annyira tágas, mint egy ugyanolyan méretű újabb, a berendezésén is meglátszik a kor és a charter műszak, azaz kissé „lelakott” lehet. Viszont emiatt az ára is kedvezőbb.  Új hajóknál már a legújabb fejlesztéseket, dizájnt kaphatjuk, emelt szintű kényelemmel párosítva, igaz akár pár száz euróval drágábban.

 • Egytestű ( monohull ) vagy két testű ( katamarán )

Nem mindegy. Mindegyiknek van előnye és hátránya. Egy egytestűben jóval szűkebb a hely, a közösségi terek a fedélzeten és lent a hajótestben is. Sokkal érzékenyebb a víz mozgására ( hullámzás ), lassabb, mint katamarán társai. Ellenben biztonságosabb abból a szempontból, hogy csak a szél nem fogja fejre állítani. Olcsóbbak a kikötői díjak és a bérleti díjak is az üzemanyaggal együtt. Ideális kis családoknak, baráti társaságnak, sportosabb csapatnak. Ezzel szemben a katamarán mondhatni egy úszó apartman. Bőséges közösségi terület, Mind kívül, mind belül. Nem annyira érzékeny a hullámzásra, gyorsabb az egytestűnél ( míg meg nem pakoljuk alaposan ), egyszerűbbek vele az alap manőverek ( két hajtás miatt ), ellenben nem tud olyan élesen vitorlázni, mint az egytestű hajók valamint a vitorla reffelésére is oda kell figyelni, hisz egy katamaránt már borogathat a szél. A bérleti díja drágább, a kikötői költsége is és az üzemanyag is, lévén itt két motorral égetjük a gázolajat. De nem vészes. Egytestűvel a maximális üzemanyagköltségünk 120 EUR volt egy hétre, katamaránnal úgy, hogy ment az generátor sokszor bóján, ment a fűtés ( mindkettő a hajó üzemanyagkészletét égeti ), és a két motor elég sokat ment, a heti üzemanyagköltség 200 EUR volt. Ha leosztjuk a legénység tagjainak számával, már nem vészes. A kikötői költségek kb. másfélszerese az egytestű hajóénak, de egy katamaránt arra találtak ki, hogy kint, akár bóján töltve az estét is meglegyen a maximális kényelem. Nagyobb családnak, csapatnak, inkább nyaralós túrákat kedvelőknek a katamaránt ajánlom.

Nem írtam még a másik választási lehetőségről, a motoros hajókról. Itt is ugyanúgy lehet egytestű vagy katamarán. Az eltérés az üzemanyag fogyasztásban van. Egy 37 lábas katamarán motoros, mellyel tréninget szoktunk tartani egy hétre átlagban 700 EUR üzemanyagot éget el. Vannak kisebb, egy motoros hajók, melyek kis dízelmotorral bírnak, az ő fogyasztásuk azért kedvezőbb, de több lehet még így is a vitorlásénál, lévén csak motorral közlekedhet.

Katamaránokról pár szó itt: http://tengerikalandok.com/2018/01/07/a-katamaranok/

 1. Mekkorát?

Ez szintén kardinális kérdés. Minden hajó 2 ágyas kabinokkal rendelkezik. Ez lehet dupla ágy, de lehet emeletes ágy is, de leginkább a dupla ágy jellemző. Persze ne akkora ágyat képzeljünk el, mint az otthoni francia ágy. Szűken elfér két ember. Legalábbis 36-42 lábig. 45 láb felett, főleg újabb hajókon már a kabin tágasabb. Amikor azon gondolkodunk, hogy mekkora hajót válasszunk, amit figyelembe kell venni, hogy hány ember lesz a fedélzeten. Kabinonként 2 személy és a szalonban is 2 személy ( néha csak 1 ) fér el. Ha a hajó tele van, akkor elég szűkös lesz a tér, erre számítani kell ( egytestű esetén ). A kabinok számát tekintve a leginkább jellemzőek a charter hajóknál a 3 kabinos ( 35-42 lábig ) és 4 kabinos 40-46 lábig hajók. Előfordulnak még 5 kabinos hajók is, ekkor érdemes megnézni a hajó rajzát, mert sokszor az ötödik kabin nem teljes értékű, van, amikor csak egy csöpp szkipper kabin a hajó orrában. Ha választunk, úgy érdemes, hogy kényelmesen elférjünk. 6 főnél nyugodtan válasszunk 4 kabinos hajót. Egyrészt lesz egy plusz kabin a csomagoknak, másrészt nem lesz túl nagy a zsúfoltság. Persze ez csak akkor él, ha a 6 fő mondjuk 3 pár. Így nem csak a létszámot kell figyelembe venni, hanem a csapat összetételét is. Hajózhatóság szempontjából nincs eltérés, nagyobb hajón előfordulhat, hogy plusz segítő kéz kell egyes manővereknél, de mivel nagyobb hajó = nagyobb legénység, ez nem okozhat gondot. Fontos lehet még, hogy a kikötői költségek sem egyformák, hajómérettől függően. Minél nagyobb testű egy hajó, annál többet kell fizetni a kikötőhelyért egy-egy éjszakára. Sokszor ez áll bójára kötés esetén is. Fontos másik kritérium, hajóvezetői engedély. Egy testű esetén ( Horvát B és C engedéllyel bruttó 30 tonnáig bérelhetsz ) akár 60 láb hajóhosszig tudsz bérelni. Bár ekkorát már általában személyzettel adnak bérbe, de 55 láb például még elérhető. Katamarán esetén más a helyzet. Egy 45 lábas már belecsúszhat a 33 tonnába, így érdemes a charter cégnék érdeklődni. ( Szabály szerint nem lehetne, de azért rugalmasak szoktak lenni. Bár kérdés, hogy baleset esetén a hatóságok ezt hogyan reagálják le. )

 1. Milyen felszereléssel?

Felszerelés… Charter hajókon mikor arról beszélünk, milyen felszereléssel kérjük a hajót, a következőkre gondolunk:

 • Van-e orrsugár kormány? Nagyobb hajókon már általános, kisebbeken nem feltétlen. Jelentősen megkönnyíti a hajó kezelését, amennyiben nem érzed magad elég biztosnak, akkor jobb, ha ilyet választasz
 • Roll vitorlázat vagy Lazy Jack? A roll vitorlázat lényege, hogy a vitorla az árbóc belsejébe van betekerve, míg a Lazy Jack esetében a hagyományos módon a boom-ra leengedve. Az előbbinél kihúzzuk, az utóbbinál fel. Amennyiben nem gyakorlottabb a legénység vagy a kapitány, érdemesebb a roll vitorlázatot keresni. Egyrészt finomabb és több reffelési lehetőségünk van, másrészt a kihúzása és betekerése jóval egyszerűbb és gyorsabb. Családi nyaralásnál nagy előny lehet.
 • Kell e gyerekháló? Amennyiben kisgyermek is lesz a fedélzeten, érdemes egyeztetni a charter céggel és 100 euro környékén kaphatunk körbe úgynevezett gyerekhálót a hajóra. Ez a korlátokon körbefűzött háló, mely véd attól, hogy véletlen beleessen a gyerek a vízbe.
 • Külmotor. Minden hajóhoz adnak egy dingit. Ezekhez jár egy pár evező is. Mienk a választás, hogy szintén 100 euro plusz költségért bérelünk e egy kis külmotort a dingihez. Előnye, hogy ha használjuk a dingit, akkor könnyíti az életünk, ellenben hátránya, hogy nem nehéz elhagyni, nehezíti vagy lassítja a dingi kiemelését. Amennyiben nem tervezzük a parttól messze való huzamosabb megállást a város előtti horgonyzást vagy bójázást, én rendszerint nem kérek külmotort. A kis öblökben bőven elég egy evező. Ezek kis benzines motorok, az üzemanyagról általában nekünk kell gondoskodnunk.

Amennyiben ezeket a pontokat végig gondoltuk, a hajó választása már gyerekjáték lesz. Ezen szempontok figyelembevételével kérjük le lehetséges hajók listáját és válasszunk.

További érdekes lehetőségek:

VHF-RÁDIÓ KEZELŐ TRÉNING

http://tengerikalandok.com/havaria_trening/