VHF-RÁDIÓ KEZELŐ TRÉNING

A tengeri hajózás nélkülözhetetlen eleme a VHF rádiózás. Amennyiben kiszakadnál a Horvát vizekről, szükséged lesz egy kicsit komolyabb VHF tudásra, hisz a Horvát VHF képesítés nem készít fel a nemzetközi vizekre. Maga a Horvát képesítés mellé adott VHF “papír” csak VHF DSC rádiókezelői papír, nem GMDSS papír.

Ez a nemzetközi érvényességű VHF/SRC licensz GMDSS A1 körzetre kedvtelési célra szól.

Az oktatást Horvát Csaba vezeti/szervezi ( www.jachtnavigator.hu )

JELENTKEZÉS EGY INTERNATIONAL YACHT TRAINING HALLGATÓI SZÁMMAL ( ITT TUDOD MEGSZEREZNI TÉRÍTÉSMENTESEN ) ÉS AZ OLDAL ALJÁN TALÁLHATÓ ŰRLAP KITÖLTÉSÉVEL LEHETSÉGES

KÖVETKEZŐ BUDAPESTI VHF/SRC

TANFOLYAM IDŐPONTJA:

Január 20.
Január 27.

Február 10.
Február 24.

Jelentkezni a képzésre az oldal alján levő űrlapon keresztül tudsz.

Ha kíváncsi vagy, elég e a horvát VHF tudásod nemzetközi szinten, töltsd ki ezt a tesztet. 2 perc az egész.

Miről lesz szó?

Műszaki ismeretek

  • Pontosan kell ismerned a rádió műszaki felépítését és működését. Mik a műszaki feltételek, hogyan kapcsolódik a rádió az antennához, hol van az antenna, milyen funkciói vannak a rádiónak, hogyan és mikor ad és mikor kapcsol vételre, hogyan tudunk a legnagyobb távolságra rádiózni, honnan tudjuk, mikor milyen rádióállomás adását fogjuk, hogyan állítjuk be a frekvenciákat…

Eljárási szabályok

  • Ismerned kell a rádióeljárási szabályokat, mit lehet és mit nem lehet mondani vagy csinálni. Mi szabályozza a rádiózás rendjét? Milyen sémák vannak a rádiókommunikáció során, és melyiket mikor kell alkalmazni? Milyen képesítésre van szükséged a rádiózáshoz?

Rádiós angol

  • A fentiekből következik, hogy művészi pontossággal kell beszélned, ismerned kell a rádiós angol nyelvet ahhoz, hogy gyorsan és érthetően el tudd mondani az üzenetedet. Bármit mondhatsz-e a rádióban? Milyen rádiós szakkifejezések vannak? Hogyan használd a kifejezéseket, rövidítéseket, kódokat?

Rutinos kezelés

  • És tudnod kell, hogyan kezeld precízen a rádiót. Mikor melyik funkciót használd? Mi az a DSC és hogyan használd? Mi az a duál üzemmód? Mit csinálj, ha bajban vagy? Mit csinálj, ha egy másik hajó segélykérését fogod a rádión? Hogyan hívj fel egy másik hajót vagy parti állomást?

GMDSS

  • Mi az a GMDSS-rendszer? Milyen elemei vannak? Mit jelent és mi az az Inmarsat, a Cospas-Sarsat, az Epirb, a SART és a többi rövidítés és mozaikszó? Hogyan illeszkedik ezeknek az eszközöknek a rendszerébe a VHF-rádió?

A képzés órarendje:

08:45 – 08:55

Érkezés, regisztráció.

09:00 – 13:00

A nap programjának áttekintése és az általános tudnivalók ismertetése.
Rádiózás általános szabályai. Képesítési követelmények.
A GMDSS-rendszer. SSB/HF-rádió, NAVTEX, AIS, EPIRB és SART, műholdas kommunikáció.
A VHF-rádió funkciói
A VHF-rádió beállításai – gyakorlat valódi rádiókon.

13:00 – 13:55

Ebéd. A környéken számos remek helyen tudunk ebédelni. Az ebéd önköltséges.

14:00 – 17:30

A rádiós angol nyelv.
Általános rádióeljárások és protokollok – gyakorlat valódi rádiókon.
Vészhelyzeti rádióeljárások és protokollok – gyakorlat valódi rádiókon.
Vészjelzés élesben valódi rádiókon.

17:40 – 18:30

Írásbeli tesztvizsga. (20 perc)
Gyakorlati vizsga valódi rádiókon. (30 perc)

A hallgatók VHF-rádió kezelő (IYT Marine Communication Master, VHF Short Range Certificate – SRC) képesítést kapnak.

A képesítés tartalma: vitorlás  és motoros kishajón felszerelt VHF-rádió kezelése a GMDSS A1 körzetben. A képesítés megfelel az ITU által a kedvtelési célú kishajósok számára jóváhagyott SRC (Short Range Certificate – közelkörzeti rádiókezelő) képesítésnek.

Előkövetelmény:

  • International Yacht Training hallgatói regisztrációs szám ( lásd alább )
  • alapszintű angol nyelvtudás. Korhatár: 16 év

Ahhoz, hogy az IYT oktatásain részt vehess, szükséges egy gyors regisztráció ( ingyenes ) az IYT oldalán. Ott kap mindenki egy IYT hallgatói számot, melynek bitrokában az IYT rendszerében nyomon követhetőek az oktatások, valamint minden licensz tartalmaz egy QR kódot, mely segítségével ( pl mobiltelefonnal ) azonnal igazolható, hogy a kártya tulajdonosa valóban az, aki használja, valamint valóban elvégezte az adott képesítést, illetve ha több IYT képesítése van, itt látszanak azok is. Regisztrációhoz kattints a “Hallgatói regisztráció” képre.

kártya formátumú nemzetközi érvényességű képesítés 5 éves érvényességű, online megújítása új képzést vagy vizsgát nem igényel.

A képzés költsége 199 EUR 

Helyszín: 1075 Budapest, Madách Imre út 13-14.

Információ:

Horváth Csaba, info@jachtnavigator.hu; +20/333-4642