Pár szó az oktatásról

A kiállításon ( Budapest Boat Show )sokan érdeklődtetek az oktatás menetéről, mikéntjéről. Így egy cikket is megérdemel a téma, mintegy írásban is kifejtve a lehetőségeket. Példaként nézzünk egy nulla gyakorlattal rendelkező jelentkező útját.

Az első lépés az a hajóvezetői engedély megszerzése. Ez elsőként a klasszikus horvát B képesítés. Erre van lehetőség Budapesten, egy napos tanfolyam keretében. A tanfolyam általában reggel 9 órakor kezdődik és 17 órakor ér véget. A tanfolyam utáni első pénteken megyünk le vizsgázni Zadarba, de  a vizsgára más pénteki napokon is van lehetőség. 

Ami fontos, hogy közösen utazzunk le. Amennyiben a tanfolyam és a vizsga között sok idő telik el, akkor van lehetőség egyszer térítésmentesen újra végig ülni a képzést. Alternatív lehetőség a komplex kurzus, mely elmélet és gyakorlat egyben, azaz B tanfolyam és manőver tréning egyszerre.

Ha ez meg van, akkor jönnek a manőver tréningek. Ebből több féle is a rendelkezésre áll. Az első lépcsőfok az egy testű hajón végrehajtott tréning, mely a kezdők számára 3 napos bontásokban elérhető. Ezek a kétszer három napos tréningjeink. Az első 3 nap mindig az alapokat tartalmazza. Alap manőverek mint horgonyzás, bójára állás, kikötés farral, oldallal.

 Itt minden esetben az anyakikötőben töltjük az estét, azaz nem egy kis túra ( ha az ember túrázik, elveszi az időt a tanulástól ), hanem az alapok stabil építése a cél. A második három nap már könnyedebb, ott a vitorlázás, útvonaltervezés, valamennyi helyismeret megszerzése, illetve szlovénaiai tréning esetén éjszakai hajózás a nyílt vízen a téma.

A következő lépcsőfok a hosszabb távú tréningek. Például az Egy hét, Három ország tréning, mely alatt a hosszabb távú hajózást gyakoroljuk határátlépéssel. Jellemzően Szlovénia – Olaszország – Horvátország – Szlovénia útvonalon. Ennek egy alternatív formája az Adria átkelés tréning, mely Kastelából indul és áthajózunk az olasz oldalra és vissza egy hét alatt. Hosszú táv, éjszakai hajózás, szolgálatváltások…

Ekkorra a hallgatók eljutnak oda, hogy nekik való e a hajós élet. Amennyiben igen, akkor jön a következő lépcsőfok, a Horvát C hajóvezetői képesítés. Amikor ez meg van, még nem ért véget az iskolapad. Jön mellé egy VHF/SRC rádiós képzés, majd egy Havária tréning, hisz nem csak a vezetést kell megtanulni, hanem fel is kell készülni az esetleges havária helyzetekre.

A következő lépcső egy árapály tréning az angol vizeken. Ha ez is meg van, akkor azt lehet mondani, hogy a felkészítés teljes, biztos kézzel hajózhattok önállóan is. Sőt, ha nagyobb hajókat szeretnél bérelni, jöhet egy Yachtmaster képesítés.

Persze nem csak ezek a lehetőségek állnak rendelkezésre. Ha van egy 4 fős csapat ( vagy család ), akkor van lehetőség privát tréningre, ahol nyaralás közben sajátíthatjátok el az ismereteket a kapitány kezei alatt. Azaz kibéreltek egy hajót a családdal, baráti társasaággal és a kapitány napi díja tartalmazza az oktatás díját is. Ekkor szeretjük úgy tervezni, hogy a szombati hajóátvétel után vasárnap még nem indul neki a hajó a túrának, hanem a vasárnap az alapok gyakorlásáé. Kikötés, horgonyzás, bójára állás… Sajnos erre azért van szükség, mert ha az a terv, hogy jussunk el A-ból B-be, akkor elviszi az időt az alapoktól. Hétfőtől viszont megindul a túra. Míg ti tanultok, a család többi része nyaral. Kettőt egy csapásra.

Amennyiben bármi kérdésed van a tréningekkel kapcsolatban, keress minket bizalommal.