Vitorlázás télen?

Ez sokak számára kérdés. Vagy inkább nem kérdés? 

Nos elsőként egy tévhitet szeretnék eloszlatni, miszerint a hajózás nyári elfoglaltság. Pedig nem az. Egész évben lehet és érdemes is, bár kicsit nagyobb odafigyelést kíván. Most először is az Adriáról írnék.

Nyáron az Adria egy ideáis lavór, szinte semmi széllel augusztusban. Tavasz és ősz az, amikor az idő is meleg, szél is van. És télen? Nos télen mikor itthon repkednek a mínuszok, az Adrián 10-15° is lehet. Igen, nem elírás. Főleg ha jugó fúj, de egyébként is, ha szép az idő, akkor akár egy kardigán vagy pulóver is elég lehet. Ha a Bóra fúj, az persze lehet hideg. És télen a Bóra is sűrűbb, hisz idénye van. De nem is akkor kell hajózni, ha tombol a bóra. Rendszeresen szervezünk téli hajózásokat és nem a Karib térségben, hanem itt az Adrián is. Pár jó tanács, hogy meglegyen a komfort érzet.

Hajóbérlés:

Horvátországban kevés hajó béreljető télen, de kicsit feljebb, Szlovéniában ez nem gond. Sok hajót megtartanak és a charter cégek is működnek. Nem véletlen. Igyekezzünk fűthető hajót bérelni, ha ez nem megy, akkor egy kis pár ezer forintos fűtőventillátor kellemes meleget tud varázsolni. Persze volt, hogy fűtés nélkül voltunk, de ilyenkor sem evett meg a hideg. Alváshoz melegítő elég, plusz paplan. A hajóárak is ilyenkor lent vannak, már csak emiatt is érdemes. Nézz körül itt.

Ruházat:

Mindenre fel kell készülni. Éjszakai hajózásnál hideg lesz a fedélzeten, így nem árt meleg és szél álló ruházatot viselni. Sapka, kesztyű, aláöltözet elkel. Nap közben viszont más a helyzet. Ha süt a nap, szép az idő, hamar 10° fölé szalad a hőmérséklet, így érdemes olyan könnyebb ruházatot is vinni, amire le tudod cserélni a vastagabb kabátot.

Hajózás:

Csak  óvatosan. Kiemelten figyeld az előrejelzést a bóra miatt. Figyelj arra is, hogy ha meleg levegő áramlik be a tenger fölé, akkor masszív köd alakulhat ki. Ködben meg ( hacsak nincs radar a hajón ) jobb a kikötőben maradni. Várd meg, míg felszáll. Éjszaka érdemes motorozni, ha nincs fűtés a hajón. A motor melegíti a szalont, így odalent/bent kellemes hőmérséklet lesz. A másik lehetőség a főzés. Az is melegíti a teret. Egy egy tea vagy instant leves… 

Étkezés:

Csak úgy, mint máskor. Azaz majdnem. Én téli utaknál, tréningeknél mindig viszek magammal instant leveseket vagy gyorsan elkészíthető meleg ételeket. Ez lehet akár egy tészta, leves, illetve kapni komplett készételeket, melyekhez forró vizet kell csak adni. Ezeket akár a Decathlonban is be lehet szerezni ( lásd itt ), de aki akar, katonai fejadagokat is vihet magával. Ennek utóbbinak az előnye a kalória mennyisége. Mert erre figyelni kell. Jóval több kalóriát kall bevinni, mint egy nyári hajózás során. Igy a meleg étel felfűt, a meleg tea szintén, de kell plusz energia. Ezt is lehet pótolni a legegyszerűbben csokoládé fogyasztásával, de vannak különféle energiaszeletek is.

Ha mindezekre odefigyelsz, akkor télen is élményekkel gazdag hajózáson vehetsz részt, és még csak át sem kell utaznod a föld túloldalára a kalandért.

Végezetül két videó a témával kapcsolatban, bemutatva, hogy a téli Adria nem Ördögtől való…