Vitorlázás szűk hajózó útvonalon

Vitorlázni jó dolog. Hihetetlen szabadsag érzés, mikor vitorlázol valamerre. Érzed a természet erejét, nem kerül költségbe és elsőbbséged van a motorosokkal szemben. És ez így van jól. De… Mert mindig van egy de. Sokan ennek az utóbbinak a tudatában vállalnak be kockázatot feleslegesen. Mire is gondolok?

Adott egy szűk, ne adj isten beláthatatlan hajózó útvonal, csatorna. Mint mondjuk Sibeniktől Skradin fele. Kanyargós, így nem tudhatod honnan, mi érkezik. Relatív nagy forgalommal. Ezek mellett sokan felelőtlenük úgy gondolják, hogy majd vitorlával haladnak az úton és a többiek kikerülik. Mi ezzel a probléma?

Mivel az útvonal beláthatatlan és szűk, a másik hajó lehet pont nem arra van felkészülve, hogy a hajózó út jobb oldalán egy vitorlás krajcolgat. Lehet több hajó érkezik, és épp manőverben van. Pl előz.  Arról ne is beszéljünk, hogy nem egy kis hajó érkezik, hanem egy 50 méteres szörnyeteg. Na ő biztos nem fog ( nem tud ) kitérni. És sajnos a rossz hír, hogy vitorlázva már te sem… Felesleges rizikó, feleslegesen kockáztatod a hajód, a legénység és más hajó biztonságát. Nem éri meg, hidd el. Arra a rövid időre húzd le a vitorlát. Ha bármi baj történik, nem lesz vigasztaló az, hogy dehát vitorlásként neked volt elsőbbséged… Pláne ha meg is sérül valaki. Sokan sajnos amúgy is kőbe vésett módon ragaszkodnak a kitérési szabályokhoz, még akkor is, ha indokolatlan ez a ragaszkodás. Biztos láttál már te is ilyet, vagy hallottál róla.. 

Ha hasonló szituációba kerülsz, akkor te is inkább válts motorra. Majd visszahúzod a vitorlát akkor, ha lesz helyed és biztonságos lesz rád, illetve a környező hajókra nézve. Ezzel nem veszítesz semmit, de megkíméled magad egy  esetlegesen elszúrt nyaralástól.