Vitorlás ruházat kezdőknek

Ha valaki most kezdi a vitorlázást, akkor kardinális kérdés lehet a ruházat. Milyet, mire, hol? Ha te is ez előtt a dilemma előtt állsz, talán tudok pár apró ötlettel segíteni.

A hajón mindig fontos a megfelelő komfort érzet. Ha szakad az eső, metsző hideg szél fúj, sokat számít az, hogy milyen öltözéket viselsz. Ha meg van a megfelelő komfort zóna, akkor a cselekvőképességed is nagyobb lesz, valamint a koncentrációd sem esik szét.

Viszont sokan elkövetik azt a hibát, hogy a divathullámokat követve kezdenek el mindenféle hajós ruházatot vásárolni. Egyszerűbb ha hátralépsz egyet. Gondold át, hol fogsz hajózni. Például part menti hajózásra az Adrián nem kell MPX vagy HPX Musto ruházat. Azaz minden “vízterületnek” meg van a maga ruházata. Más a jó a nyílt vizi, óceáni hajózásra és más a part menti hajózásra. A második kérdés, hogy ha még nem hajóztál, szükség van e a legdrágább ruházatokra? Kell e egyből Musto, Helly Hansen vagy Zhink? Hisz mi lesz akkor, ha rajtad van a drága ruha, aztán a vizen kiderül, ( volt már rá példa ), hogy a tenger nem a te közeged. 

Ebben az esetben nem kevés pénz dobtál ki az ablakon. Vannak viszont olyan alternatívák, melyek költséghatékonyak. Ilyen például a Decathlonos ruházat. Lehet rá sok mindent mondani, azért ezek között is akad praktikus, és jó minőségű, akár cipő, akár kabát vagy nadrág.

A másik lehetőség, hogy felkeresel egy helyi halász boltot vagy hajófelszerelés boltot és megveszed az ott található olcsó, egyszerű ruházatot. Aztán amennyiben a hajózás komolyabbra fordul az életedben, akkor elkezdhetsz komolyabb ruházatot keresni. Azt viszont ne felejtsd el, hogy nem a ruházat teszi a jó hajóst!  😎

Némi segítség, hogy milyen ruhákra lehet szükséged:

  • Eső ruházat ( legalább egy esőkabát, de jó ha van nadrág is )
  • Gumicsizma ( Fehér talpú )
  • Deck cipő ( előnyük, hogy általában gyorsabban száradnak a hagyományos cipőnél és nem hagy nyomot )
  • Nyáron világos, ha lehet fehér hosszú ujjú póló
  • Meleg sapka hűvösebb időben ( polár )
  • Nyáron napvédő sapka 
  • Kesztyű. FONTOS! Ha kesztyűt veszel, olyat vegyél, azaz az a jó, amelyik nem ujjatlan, azaz nem lóg ki belőle az ujjad. Ha megszalad a kötél, reflex szerűen ráfogsz, és már le is égeted a bőrt az ujjaid hegyéről. Hiába árulnak hajós kesztyűként ujjatlant, te ne olyat vegyél.
  • Alá öltözet. Szintén télen jó ha van. Ez lehet hajós alá öltözet, de nyugodtan kombináld más sportokéval. Pl síelős alá öltözet.

A legfontosabb, hogy mindig olyan öltözetet vagy ruhát válassz, amiben megvan az a kényelem, amire szükséged van. Ez egyénenként változó. Amennyiben ezek rendben vannak, akkor jöhet bármilyen idő, a fedélzeten ha fent kell lenned, akkor sem érzed magad rosszul vagy kényelmetlenül.