Világítótornyok

A tengeren a tájkép és navigáció elengedhetetlen résztvevői a világítótornyok. Nem fiatal darabok, már az ókorban is léteztek, a leghíresebb a pharoszi világítótorony. Eleinte tűzzel, majd később ( és jelenleg is ) elektromos lámpákkal működnek. 1990-től a világítótornyok már automatizáltak. Nappal mint szabad szemmel látható és a térképen jelzett tájékozódási pont segíti a navigációt, éjszaka viszont csak a fényét látjuk. Illetve nem csak a fényét. Létezik egy úgynevezett karakterisztikája a fénynek. Ha minden torony ugyanúgy világítana, akkor bajban lennénk, hisz nem tudnánk eldönteni hol is vagyunk. Ezért alkották meg a fényeket úgy, hogy egyértelműen beazonosíthatóak legyenek a tornyok. 

Ezeket az információkat a térképeken is jelölik. Maga a világítótorony térképjele egy csillag és felette egy magenta “csepp” forma. Ezen felül a térképjel mellett találunk egy karakter sorozatot is.

Jelen esetben ez a karakter sorozat segít beazonosítani a tornyot a térképen. Amit látunk ( a fenti táblázaton az angol jelölés látszik. Horvátoknál a színek a kövtkezők: fehér – bijela, zöld – zelena, piros – crvena. A karakterisztika horvát jelölését az oldalsó táblázatban láthatjátok ) itt az annyit tesz, hogy fehér ( B ), csoportosan kettőt felvillanó ( BL ( 2 ) ), 10 másodpercenként ( 10s ), 25 méter magas ( 25m ), és 10 tengeri mérföldről látható ( 10M ).Ha ezeket az információkat látjuk a térképen, illetve megfigyeljük a torony fényét amit látunk éjszaka, akkor már könnyen be tudjuk azonosítani a helyzetünket. Sosincs két egyforma karakterisztikájú világítótorony egymás közelében, hogy még véletlenül se keverjük össze őket. 

 

Van még egy típusú jelölés a térképeken. Több helyen találkozhatunk az úgynevezett szektoros fényekkel. Ekkor más más szögből, más más színt látunk. PL az alábbi képeken egy ilyet láthattok. Jelen esetben a piros fénnyel azt jelzik, hogy arról az oldalról veszélyes zátonyok vannak a vízben. Tehát a piros szín felöl közelítve nem biztonságos a hajózás.

A világítótornyok kétség kívül romantikus dolgok, de egyben az életünk elengedhetetlen részei is a tengeren. Mi szervezünk kimondottan olyan tréningeket is, melyeken az éjszakai hajózás is szerepet kap a part mentén, így nem csak az éjszakai hajózás szépségeit, felelősségét, az éjszakai szolgálatot tapasztaljuk meg, hanem a tájékozódást is a világítótornyok fényeinek segítségével. Amennyiben érdekel ilyen lehetőség, a tréning időpontok alatt találhatsz olyan tréninget, aminek ez szerves része.