Viharhorgony – Sea anchor

Charter hajókon kötelező felszerelés a viharhorgony ( Sea anchor ). Bizony, sokszor lehet segítségünkre, ha az elemek össze esküdnek ellenünk. De mi is az a viharhorgony? 

A viharhorgony egy erős anyagból készült “tölcsér”, mely a vízben jelentős közeg ellenállást fejt ki.

Használata havária helyzetben

Amennyiben elment például a hajtás, leállt a motor, vagy bármi más okból a hajó sodródik, akkor szükség lehet ennek megállítására, fékezésére. Pl ne sodródjunk ki a partra. Ilyenkor a viharhorgony a megoldás. A víz alsóbb rétegeiben vihar esetén sincs mozgás ( az erősebb áramlatokat leszámítva ).

Amikor bajba kerülünk, a viharhorgonyt mögénk dobva, annyi kötelet ráhagyva, hogy egy pár méterre lemerüljön a víz alá, a hajót lefékezi, a sodródást minimumra csökkenti.

Fel lehet tenni a hajó orrára is, a szél és a sodródási irányunk függvényében.

Ekkor, mivel a viharhorgony a “stabilabb” vízben áll, a hajót fékezi. Nem fogja megszüntetni a sodródást, de mondjuk nem egy óra alatt sodródunk ki a partra ha ebben a helyzetben használjuk, hanem akár 5-6 órát is nyerhetünk, míg megérkezik a mentés.

Használata vihar esetén

Amennyiben extrém erős hátszélben hajózunk és a hullámzás is jelentős, akkor a viharhorgonyt használhatjuk amolyan stabilizáló ernyőként is. Azaz fékezi és stabilizálja a hajót, ami által kezelhetőbb lesz a hajó.

De persze nem csak vihar esetén használható. Sokan motoros hajón, ha megállnak például horgászni, akkor is kidobják a viharhorgonyt, így horgászás közben a hajó nem vagy legalábbis csak minimálisan fog elsodródni.

Mivel ez kötelező felszerelés, mindig ellenőrizzük le, meg van e.