VHF hívások. Mikor, melyiket?

Triviális kérdés, de azért sosem árt ismételni. Hisz nem mindegy, milyen helyzetben milyen hívást indítasz, mert könnyen baj lehet a vége.

Amikor VHF hívásokról beszélünk, akkor a következő hívástípusok jöhetnek szóba:

  • Rutin hívások ( pl kétbaráti hajó keresi egymást, kikötővel akarod felvenni a kapcsolatot, stb… )
  • Sürgősségi hívások ( Pan-Pan, Medico, Securute ) 
  • Vészhívás ( Mayday )
A rutin hívások egyértelműek. Ha a marinát keresed vagy egy barátoddal akarod felvenni a kapcsolatot, stb… )
Sürgősségi hívás a Pan-Pan, melyet technikai problémák esetén mint például motorhiba, megfeneklés, illetve MOB ( Man Over Board ) esetén hívsz. Igen, MOB esetén NEM Mayday!  
A Medico hívást akkor indítod, ha orvosi segítségre van szükséged. Ekkoa a parti állomás össze fog kapcsolni egy orvossal.
Securite hívások akkor kellenek, ha a hajózás biztonságára kockázatos esemény történik, vagy közérdekű információkat akar közölni a parti állomás ( például időjárás jelentés )

Vészhívás a Mayday. Ezt akkor használod, ha a hajó legénysége ( teljes ) életveszélyben van. Vigyázz, mert ha elengedsz egy Mayday hívást, nagy eséllyel jön a mentő csapat, mindenkit leszed a hajóról a hajót meg a sorsára hagyják. Így körültekintően a mayday hívással!

Horvát vizsgán van eltérés! Ott például ha tűz üt ki a fedélzeten, szintén MAYDAY hívást kell mondani. Nemzetközieg ez úgy van, hogy ha a tűz lokális és eloltható, akkor elég a PAN-PAN, ha kezelhetetlen, akkor jöhet a MAYDAY. Ezzel ellentétben a horvátoknál minden esetben MAYDAY. Erre a magyarázat, amit a horvátok adtak logikus. Van 10.000 hajó kint a vizen, ebből 9500 olyan hajós, aki nem rutinos, azaz évente 1-2 hetet hajózik. Ne ez a kapitány döntse el, hogy mit kell tenni. Azaz ilyen esetben a parti állomás majd eldönti, mi a teendő. De figyelem, ha egy kis lokális tűz miatt mondjuk az angol partok mellett MAYDAY-t hívsz, bajba kerülhetsz. PL a mentés csak akkor ingyenes, ha életeket kell menteni. A teljes legénységét…

Mikor leadsz egy Mayday hívást, a horvát vizsga anyagával ellentétben azért több infromációt kell megadni a központnak. Pl sérültek száma, van e kritikus sérült.

Mindezt természetesen a 16-os csatornán. A 16-os csatorna egy általános vészhívó csatorna. Ebből kifolyólag menetben ( és ha horgonyon vagy bóján töltöd az estét akkor is, hisz ha leesik valami váratlan vihar, akkor jó eséllyel értesítik a kint levő hajókat, amit nem árt ha hallasz ) mindig bekapcsolva kell tartani a rádiót és mindig a 16-os csatornán. Amit tilos… Pl szórakoztatni a közönséget azzal, hogy lerakod a beszélőt egy zenelejátszó mellé, és műsort szolgáltatsz. Sajnos gyakori… Illetve legalább az alap hívásokat tanuld meg angolul leadni. Nem lesz tolmács, aki segít a fordításban, anélkül meg a legénységed sodrod bajba.

Miért kell a nyelvtudás…

Miért azonosítsd magad egyértelműen….