VHF engedélyek a horvát jogosítványban

A horvát engedélyek tagadhatatlan előnye ( B és C kategória ), hogy tartalmaz egy VHF rádiókezelői igazolást is. Ez más hajóvezetői engedélyekkel szemben előnyt jelenthet. De… Mert mindig vagy egy de. Két dolgot fontos tudni a horvát VHF képesítésről. Az egyik, hogy szembe megy a nemzetközi szabályozással, így könnyen bajba kerülhetsz. Mire gondolok? Vizsgán mindien esetben kérdés, milyen hívást indítasz, ha tűz üt ki a fedélzeten. Horvátoknál ez minden esetben MAYDAY. És ez az, amit el kell felejteni, ha kijössz a vizsgáról.  Hisz ha MAYDAY hívás indítasz, akkor ( horvátországon kívül ), egyben le is mondasz a hajórl, hisz a MAYDAY vészhívást akkor indítod, ha a hajó teljes legénysége életveszélyben van. Ilyenkor jön a mentőcsapat és mindenkit visznek a hajóról, a hajó meg a sorsára marad. Vagy tetemes számlát kell fizetned, hisz az életmentés ingyenes, de ha feleslegesen mozdul meg a gépezet, akkor annak költségeit már állnod kell. Igen, MOB esetén is csak PAN PAN… De hogy szól a nemzetközi szabályozás tűz esetén? Ha a tűz eloltható lokálisan, pl géptérben, akkor elég a PAN PAN hívás. A horvátoknál bármilyen tűzre MAYDAY. Az ok mondjuk érthető, hisz van több mint 10.000 hajó, ebből ennek 98%-át olyan hajósok viszik ki, akik évente egy hetet hajóznak, így majd a horvát hatóság eldönti, milyen segítségre van szükséged, azaz nem hagyják meg a döntést a tapasztalatlan ( évi 1-2 hét sajnos nem ad tapasztalatot ) kapitánynak. Ha belegondolunk, ez teljesen jogos. Viszont ott a probléma, hogy ha ezt máshol teszed, akkor a fentebb említett okok miatt bajba kerülhetsz a hatóságok előtt. Ez az egyik probléma. A másik, hogy mindenhol tisztában vannak azzal, hogy a jogosítvány csak annyit igazol, hogy a 4 vészhívás ( pontosítva 1 vészhívás és 3 sütgősségi ) leadására képes vagy. Itt azért megjegyezném, hogy csak nagy jóindulattal él ez a megállapítás…. De a rádiózás ennél jóval több. Alap esetben a vizek 4 GMDSS zónára vannak osztva és a rádiós papírok ehhez igazodnak. 

Az A4-es zóna ( világoskék mező a képen ) kedvtelési célú hajósoknak nem igazán terep, nem sokan hajóznak itt közülük. Az A3-A2 zóna ( fehér és sárga ) már inkább, pl Atlanti óceán átkelésénél, vagy partoktól távolabbi hajózásnál. Az A1-es zóna a part metni vizek, de több mint 12 tengeri mérföld. Szóval a rádiós papírok ezekhez a zónákhoz igazodnak, és még a legegyszerűbb papír is ( VHF/SRC GMDSS A1 ) jóval több tudásanyagto tartalmaz, mint a 4 “vészhívás”.

Ebből kifolyólag mind a C, mind a B licensz esetén előfordulhat, hogy a charter cég kérni fog egy “rendes” rádiós papírt a jogosítvány mellé. Nem tendencia egyenlőre, de Görögországban már volt egy hasonló eset, hogy mint jogosítvány elfogadták a horvát képesítést, de kértek mellé egy rendes rádiós papírt. Persze ez is megszerezhető, akár rajtunk keresztül is ( IYT VHF/SRC ), de a lényeg, hogy ha messzebre tervezel, mint az Adria, akkor érdemes megszerezni egy megfelelő rádiós képesítést. Amennyiben ilyen vizeken hajózol, akkor érdeklődj a charter cégnél, hogy ne érjen váratlan meglepetés.

Tesztelnéd magad, hogy elég e a horvát tananyagbeli tudásod egy alap VHF/SRC engedélyhez? ITT MEGTEHETED