True Speed és Speed Over Ground

Előző bejegyzésben ha már volt Course Over Ground, akkor most a sebességről ejtsünk szót, tényleg csak röviden.

Ha sebességről beszélünk, akkor egyértelmű mindenki számára, hogy adott idő alatt megtett egységnyi távolságról beszélünk. A vízen sincs ez másképpen. De amíg a szárazföldön az autó súrlódása és a fix talaj miatt egy egységes dologról beszélünk, addig a vízen nem. A vízen két sebességgel szembesülünk.

  • True Speed azaz TS ( vízhez viszonyított sebességünk )
  • Speed Over Ground azaz SOG ( talajhoz viszonyított sebességünk )

 

Tegyük fel, hogy egy földdel egyenlő tulajdonságú álló vízben haladunk 10 csomós sebességgel. Ebben az esetben a True Speed és a Speed Over Ground megegyezik. Hisz a víz áll a hajó körül, tehét a vízhez viszonyított sebességünk megegyezik a talajhoz viszonyított sebességünkkel.

 

 

 

 

 

Amennyiben az alattunk levő víz áramlik, tehát sebessége van, akkor a két érték már eltérő lesz. Ismét 10 csomós sebességgel haladunk, de egy 5 csomós áramlással szemben. Ebben az esetben az igaz, hogy a vízhez viszonyított sebességünk 10 csomó, de mivel egy velünk szemben 5 csomóval áramló közegben tesszük, így a talajhoz viszonyított sebességünk nem 10 csomó lesz, hanem csak 5 csomó. Ha megfordulnánk, akkor viszont a TS 10 csomós sebességünk SOG 15 csomós sebességet jelentene.