Navigációs szoftverek II. – Transas iSailor

A Navionics szoftverről már írtam pár sort, most a Transas iSailor programról írnék. 

A Navionicshoz hasonlóan ez is egy tengerészeti navigációs szoftver, tehát eltérések csak a szolgáltatásokban vannak. Talán egy picivel részletesebb program mint a Navionics.

Ez a szoftver ingyenesen letölthető mobil készülékekre, mint telefon vagy tablet. IOS és Android verzió létezik. Amennyiben letöltöttük magát a programot, akkor már csak a térképekre van szükségünk. Ezek külön megvehetőek. És itt az első eltérés a Navionics és az iSailor között. Navionicsnál mikor megvesszük az alkalmazást, akkor a térképet is ( melynek frissítése fizetős ), itt ingyenes az alkalmazás de fizetni kell a térképekért. Ellenben ha egyszer megvettünk egy térképet, akkor onnantól a frissítés is ingyenes. Egy térkép általában 13.000 forint körül mozog. Számos térképszelvény közül választhatjuk ki, melyik kell nekünk. Teljes Európa esetén azért jóval a Navionics ára föle kerülhetünk összességében. Ha letöltöttük a térképet, telepítettük, akkor onnantól viszont egy masszív rendszert kapunk. Maga a térkép több információt tartalmaz első ránézésre, mint a konkurensé. Így szokni kell. Alap esetben a képernyő nagy részét a térkép foglalja el, bal felső sarokban egy tájolót hívhatunk elő, ( telefonos verziónál a térkép felső részéről aktiválható ) mely tartalmazza az irányunk és sebességünk is ( COG, SOG ), jobb oldalon egy vezérlőpanel foglal helyet, melyet “ki lehet húzni” és megnyílnak a különféle opciók, beállítási lehetőségek. Mobiltelefonos verziónál ez a térkép alján található, nem jobb oldalon. Mivel a videón a tabletes verziót mutatom, így most is maradok ennél. A telefonos ugyanezt tudja, max az eltérés a menü helye ( alul ). 

Tehát menü… Jobb oldalon 6 lehetőség van. A legalsóaz a beállítások menüje. Térkép beállítása, térkép bolt, riasztások beállítása, hajó adatai, nyelv, stb…. Felette található az útvonaltervező rész, itt hozhatunk létre útvonalakat, waypontokat. Felfele a harmadik egy kormány ikonnal a pillanatnyi adatokat írja ki. GPS pozíció, COG, SOG, mennyire vagyunk a következő waypointtól.. E felett egy kompasz ikont látunk, ennek megnyomására teszi ki a térképre a bal felső sarokba a kis tájolót ( + COG, SOG ). A következő opció az Alarm List. Itt a riasztások jelennek meg, ha beállítottuk őket. A legfelsőre koppintva meg a jelenlegi pozíciónkat hozza be a kijelző közepére.

Kicsit belemennék részletesebben a beállítások menübe. Hisz ez az, ami miatt talán használhatóbb mint a társa.

Kétféle színvilág adható meg. Nappali és egy sötétkék alapú éjszakai. Ilyenkor a biztonságos víz fehér színe fekete és ehhez alkalmazkodik a többi szín is.

Chart settings menüben állíthatunk be sok dolgot. Legyen e zoom gomb a képernyőn, mutassa e a szektoros fényeket, beállíthatjuk, hogy mi számít veszélyes mélységnek ( hajó merülésének függvényében ), valamint létrehozhatunk egy biztonsági kontúrt adott mélységnél ( Safety Contour ), mely a térképen egy vékony piros vonallal mutatja, hol helyezkedik el ez a mélység.

Purchased Charts opciómál a megvásárolt térképeket találjuk, illetve az esetleges frissítéseket.

Sensors menünél NMEA, AIS, ADL és IOS opciók vannak. Ez utóbbi nem hajós, hanem IOS szoftvereken ( Apple ) engedélyezi, hogy akkor is kövesse a pozíciónkat, ha háttérben fut a program. Ezek közül az AIS lehet a leghasznosabb. Egy évre 3490.- forintért az AIS adatokat is megjeleníti a térképen. Ha ez nem elég, 8.990.- forintos előfizetői díjért ( mindkettő éves ) megjeleníti a navigációs dinamikus adatokat CLASS A AIS jeladót használó hajókról. Pozííció adatok, SOG, COG, Heading, Az utolsó opcióként 349.- forintért az AIS hajók konturját is felteszi, ez akkor hasznos ha kinagyítjuk a térképet. Ezt az opciót sajnos a Navionics nem tudja. Az AIS rendszerről itt írtam részletesen.

A következő hasznos opció a Riasztások ( Alarms ). Itt kapcsolhatjuk ki-be, hogy monitorozza e a beállított riasztásokat. Ezek közül a leginkább hasznosnak a horgonycsúszás figyelő, azaz az Anchor Watch. Horgonyzás esetén, de még bóján is jó dolog, hogy a rendszer figyel. Ezen felül a GPS signál elvesztése, waypoint-hoz közeledés, átváltás a következő waypontra….

A többi menü nem annyira hajózással kapcsolatos. a program nyelve és a használt mértékegységek, felhasználói kézikönyv, stb…

Összegezve….

Egy elég komplex szoftver, számos olyan funkcióval, ami a Navionicsban nincs benne. Viszont talán első ránézésre kicsit bonyolultabb. Ha az én tanácsom számít, tabletekre az iSailor a nyerő, telefonra a Navionics az egyszerűsége miatt. és a végén egy video az iSailor programról “házi” stílusban.

Képre kattintva lapozhatsz