“Tőkesúlyok” azaz a keel. Melyiket, miért?

Vitorlás hajóknál a tőkesúlynak, avagy keel-nek kiemelt szerepe van. Míg motoros hajóknál vagy a hajógerinc, vagy az alacsonyra helyezett súlypont látja el ezt a szerepet, vitorlásoknál ez nem működik. Sem akkora súly nincs a vitorlásokon, illetve a vitorlának feszülő szél erejét sem tudná kompenzálni. De a keel-ek között is többféle létezik. Röviden pár szó a teljesség igénye nélkül. Valószínű találkoztál már velük, amennyiben marinákban sétálva a kiemelt hajókat szemügyre vetted.

Full keel… Eddig egy ilyen hajót vezettem, ez alapján számomra nyertes. A hátrányai ellenére. Ez a keel végigfut a hajó alján.Ennek előnye, hogy hullámzáskor nem csapodik a hajótest a víznek, hanem ketté szeli. Ezáltal sokkal komfortosabb a hajózás erős hullámzásban. A másik előnye, hogy sokkal könnyebb az irány tartása, kisebb az oldalcsúszás, hisz a keel megvezeti egyben a hajót. 

Jellemzően ez a test kialakítás hasasabb, így a tárolóhely is nagyobb ezeken a hajókon. Előny még a védett kormánylapát és csiga. Sokkal nehezebben kap fel kötelet, mint a szabadon élló társa, illetve a kormánylapát is védett az esetleges túl sekély víz esetén. Hátránya? Ezzel tolatni, vagy szűk helyen manőverezni rémálom. 🙂 Épp a megvezetett hajótest miatt, mely előny kint a nyílt vízen, de a kikötőben megfogja a manővereket. A másik hátránya a teljesítménye. A hajótest öblössége és emiatt a vízvonal hozza miatt ez a hajó nem veszi fel a versenyt egy fin keel-es modern hajóval. Dehát aki vitorlázik, ne siessen sehova. 🙂 Hosszú távú, nyílt vizi hajózásra ideális. 

Semi long keel… Ez valahol félút a full keel és a fin keel között. Annyira nem komfortos mint a full, de még a fin keel felett áll.  Valamivel jobb a manőverezőképessége kikötőben és a védettsége is megmaradt a csigának és a kormánylapátnak. Szintén nem a sebesség megszállottja ez a hajótest. Hosszú távú, nyílt vizi hajózásra ideális. 

Fin keel… Nos ez az, ami az új hajók 95%-án megtalálható. Egyértelműen a teljesítményt tartja szem előtt, illetve a keel rövidsége miatt a kikötői manővereknél is jól teljesít. Hátránya, hogy ezek a hajók rövidebb vízvonallal jelentkeznek, ami sebességben előny, de tárolókapacitás terén elmarad az előző két keel típustól. Hátránya még, hogy a csiga szabadon van, illetve a kormánylapátot sem védi semmi. Noha használják nyílt vizen, de a legideálisabb számára a part menti, szigetek közötti vizek a könnyed manőverezőképessége miatt. Nagy hullámzásban szenvedés a full keel-hez képest, hisz a hajó folyamatosan dübög a hullámokon, ahogy a hajó alja nekicsapódik. 

Twin keel avagy bilge keel… Ez a keel a leginkább ritka. Ez a keel rövidebb, mint a fin keel, viszont kettő van belőle. Ezzel kompenzálja a méretbeli eltérést. Viselkedésre a fin keel-re hasonlít. Két nagy előnye van. Az egyik a kisebb merülés, azaz sekélyebb vízben is hajózhatsz vele. A másik előnye olyan vizeken jön elő, ahol az árapály jelentős szintet ér el. Ilyenkor ha kifut a hajó alól a víz apálykor, a két keel megtartja a hajót egyensúlyban.