Rádiózás

Kedvtelési célú, illetve 12 tmf-ön belül mozgó hajókon kötelező felszerelés a VHF rádió. Egyaránt szolgál hajók közötti kapcsolattartásra, parti adókkal történő kapcsolattartásra valamint információk vételére mint pl időjárásjelentés. 2005-től minden VHF rádiót ki kell egészíteni egy DSC ( Distress Call ) modemmel. Az új, 2005 utáni rádiókon ez már egy beépített funkció. A rádiót csak erre kiképzett személy használhatja szigorúan betartva az előírásokat. A rádió felépítése és működése egyszerű. A bekapcsolása a hangerő gombbal történik, ezt követően hallható a „sercegés”, melyet a zajszűrő gombbal kell arra a határra beállítani, hogy a sercegés épp el tűnjön. Van egy csatorna választó gomb, mely csak a csatorna sávjait változtatja, magát a frekvenciát nem. Az aktuális csatorna sávja megjelenik a kijelzőn. A 16-os csatornának külön választó gombja is van, de a legtöbb rádió képes külön figyelni ezt a csatornát. A rádiónak menet közben mindig bekapcsolt állapotban kell lennie, és mindig a 16-os csatornára állítva. A 16-os csatorna egy általános csatorna, ezen érkeznek ( és ezen adjuk le ) be a vészhívások, a parti állomások hívásai, figyelmeztetései. Ezen a csatornán kereshetünk meg másik hajót, de ilyenkor értelem szerűen ha megvan a kapcsolat, annyi kommunikáció engedélyezett, amíg leegyeztetjük, hogy melyik csatornán folytassuk a kommunikációt. Maga a rádió half duplex rendszerű, azaz nem tudunk egyszerre adni és venni. Ezt a kézibeszélőn egy gomb megnyomásával tudjuk megoldani, azaz ha beszélni akarunk, ezt a gombot lenyomva kell tartani.  ( Half-Duplexnek hívjuk azt a rendszert, mikor az adás és vétel elkülönítve zajlik, Full-Duplex mikor ez egyszerre is lehetséges, pl mobiltelefonok esetén. ) Amikor vételi üzemmódban van, a kijelzőn RX, ha adunk, akkor TX jelzés jelenik meg. A DSC gomb minden esetben egy külön kis fedél védi, hogy kiküszöböljék a véletlen vészívás leadásának lehetőségét.

A VHF rádiók hatótávolsága

A VHF rádió az URH ( Ultra rövid hullám ) sávban működik. Ennek megfelelően a hullámok egyenes vonalban terjednek. Ezért a hatótávolság az antenna magasságának a függvénye.

Forgalmazás

A VHF rádión való kommunikációt forgalmazásnak hívjuk. A forgalmazásra használt csatornák az 1-28-ig és 60-68-ig tartó sávok. A csatornák két részre oszthatóak. Vannak az úgynevezett munka csatornák, és vannak a szabad csatornák. A munka csatornákat nem használhatjuk magáncélú beszélgetésekre.

Csatornák

 • A legfontosabb kiemelt csatorna a 16-os. Általánis hívó és vészjelző csatorna. Ismeretlen hívójelű hajók hívására, általános információk közlésére, közlemények bemondására, vészjelzések, felhívások közlésére. Privát hívás esetén haladéktalanul át kell térni valamelyik erre a célra használt csatornára.
 • A hajók közötti párbeszédre a 6, 8, 9, 10, 13, 72, 77-es csatornákat használhatjuk.
 • A 17-es csatornán Horvátországban a marinák hívhatóak
 • Időjárás jelentések csatornái. Split ( 07, 21, 81-es csatorna 05:45, 12:45, 19:45-kot ), Rijeka ( 24-es csatorna 05:35, 14:35, 19:35-kor ) és Dubrovnik ( 04, 07-es csatorna 06:25, 13:20, 21:20-kor )

DSC

A DSC gomb szolgál a többek közt vészhívások leadására. A rádió össze van kötve a GPS vevővel. Havária esetén fel kell pattintani a DSC gomb fedelét és a gombot nyomva kell tartani 3 másodpercig. A gomb megnyomásakor a kijelzőn is elindul egy visszaszámlálás is. Ennek oka, hogy a véletlen vészhívásokat kiküszöböljék. 3 másodperc letelte után a rádió automatikusan elküldi a vészhívást az aktuális pozíciónkkal, aktuális idővel együtt. Légköri zavaroktól mentesen, a fogadó fél számára maximálisan érzékelhetően. A másik lehetőség, hogy egy rövid megnyomás után menüből választjuk ki a hívás célját. FIRE ( tűz ), FLOODING ( vízbetörés ), COLLISION ( ütközés ), GROUNDING ( zátonyra futás ), LISTING ( erős dőlés ), SINKING ( süllyedés ), ADRIFT ( sodródás ), ABANDONING ( hajó elhagyás ), PIRACY ( kalóztámadás ), MANOVERBOARD ( ember a vízben ). Ezután 3 másodpercig tartó nyomva tartás után a kiválasztott vészhívás kerül leadásra.  Amennyiben nincs összekötve a rádió a GPS egységgel, lehetőség van ezek manuális megadására is. Ebben az esetben 4 óránként kéri ennek megadását melyre hangjelzéssel figyelmeztet. Az időpont megadása legtöbbször UTC ( Universal Time Coordinate ) szerint történik, ha helyi idő szerint, akkor mindig meg kell adni a végén, hogy LOCAL TIME.

DSC egy egyedi MMSI számmal van ellátva ( Maritime Mobile Service Identify ), hasonlít egy telefonszámhoz. Ezt a 9 jegyű kódot a hajó regisztrációjakor a hatóság adja ki.

DSC hívástípusok

 • DISTRESS riasztás havária esetén
 • GROUP hívás a közös MMSI hajók vagy állomások felé
 • AREA csoportos hívás egy adott területen levő összes hajó és állomás felé
 • SELECTIVE vagy INDIVIDUAL hívás egy adott MMSI hajó vagy állomás felé
 • ALL SHIPS hívás a hatósugárban levő összes hajó és állomás felé. Ez két féle lehet: URGENCY ( sürgősségi ) vagy SAFETY ( biztonsági )

A DISTRESS hívás a DSC gomb megnyomásával és nyomva tartásával indítható, a többi DSC hívás menüből érhető el. A DSC-t csak kapcsolatfelvételre vagy információküldésre használjuk.

A DSC hívásokat mindig a rádió billentyűzete, vagy menüje segítségével tápláljuk be, melyet a küldés parancsra ( erre dedikált gomb ) digitális jelcsomagként a 70-ES CSATORNÁN TOVÁBBÍT. Ezt a jelcsomagot minden, hatótávolságon belül levő DSC készülék veszi függetlenül attól, hogy melyik csatornára van állítva a rádió. DSC jelzés érkezése esetén automatikusan a 70-es csatornára kapcsol és a vételt hangjelzéssel tudatja.

Téves DSC riasztás esetén haladéktalanul le kell adni a következő üzenetet:

 • ALL STATIONS, ALL STATIONS, ALL STATIONS….
 • This is ( hajó neve háromszor )
 • Call sign… ( hivójelünk )
 • MMSI number… ( MMSI számunk )
 • My position is…. ( a GPS pozíciónk )
 • Please cancel my VHF DSC distress alert of DÁTUM, IDŐPONT, UTC vagy LOCAL TIME
 • KAPITÁNY, SKIPPER NEVE, master of HAJÓ NEVE, HÍVÓJEL VAGY MMSI SZÁM
 • Over

A többi vészhívás is felkerül egy következő cikkben.