Önálló kikötés? Nem megoldhatatlan feladat….

El és kikötés ha egyedül vagy, mooring köteles kikötőkben  farral vagy oldallal.

Előfordulhat, hogy nem lesz segítséged egy kikötés alkalmával vagy azért, mert egyedül vagy a fedélzeten, vagy azért mert a legénység valamiért nem tud segíteni.

De semmi probléma! Kis odafigyeléssel és előkészülettel megoldható feladat. Természetesen ebbe csak akkor vágj bele, ha egyedül már biztosan kezeled a hajót, értem ez alatt a hajó irányítását. Megállás, tolatás, fordulás, alapmenet, sodródás, oldallal kikötés és farral kikötés. Azaz a kormánynál állva ezek már egyszerűen mennek.

Elsőként nézzük az elindulást.

Készülj elő a manőverre.

– Indítsd be a motort, majd vedd be a parti áram kábelét, pallót. A két hátsó kikötőkötelet rendezd el, azaz igazítsd meg, hogy a tieid legyenek felül, vagy ha ez nem megoldható, ne legyen alászorulva, ráhurkolódva más hajó kötelére.

– Ellenőrizd elöl a mooring köteleket. Rendben vannak e, egyszerűen leoldhatóak e.

– Figyeld a szelet. Minden szélben van egy bizonyos ritmus. Értelem szerűen ne 20 csomós oldalszélben próbálj meg egyedül kiállni, az még legénységgel is melós.

– Kapcsold be az orrsugár kormányt ha van, ellenőrizd, működik e.

– Csekkold a fendereket. Jól fel vannak e kötve, jó helyen vannak e.

– Jegyezd meg a kikötőkötél hosszát.

Ha ezeken végigmentél, akkor felkészültél a manőverre. Jöhet a kiállás.

– Tedd alapmenetbe az irányváltót. ( gázkar ) Ekkor a két hátsó kikötőkötél megfeszül, ami által a hajó stabilan meg fog állni. Nagyobb szélben lehet kicsit több kell, mint alapmenet.

– Ha a hajó fixen áll, menj előre és dobd le a két mooring kötelet.

– Óvatosan tedd hátramenetbe a hajót ( alapmenet ), hogy meg tudd közelíteni a partot. Itt két lehetőséged lesz. Ha a te köteled a legfelső, annyira közelítsd meg, hogy ki tudj gyorsan ugarni leakasztani a kikötő köteleid és bedobni, aztán vissza a hajóra, vagy lazítsd fel annyira, hogy gyorsan be tudd szedni. Alapmenetben kezdj el kicsorogni. Ha van és kell, az orrsugárral segítsd a hajót.

Ha már kint vagy a kikötőből, add át az autopilotnak a kormányt és rendezd a köteleket, fendereket.

Kikötés

Farral:

Itt és a felkészülés az első. Szólj be a kikötőbe ha idegen helyre mész. Az Adrián mindenhol farral a legkényelmesebb kikötni. Az esetek 99%-ban így fogsz. A maradék 1% az oldallal kikötés.

– Tedd ki a fendereket.

– Készítsd elő a hátsó kikötő köteleket. A legegyszerűbb, ha előre megkötöd a „hurkot”. Ez alatt azt értem, hogy mikör ki volt kötve a hajó, a bikáról kiment a bakhoz a kötél és vissza. Ezt kösd fel, ezért kellett megjegyezni a kötél hosszát induláskor. A fontos, hogy egyforma legyen a két hurok hossza. Úgy készítsd elő, hogy kidobásra kész legyen, azaz ne akadjon el a korlátban például.

– Várj, hogy a kikötő személyzete megmutassa azt a helyet, ahova kiköthetsz.

– Ha senki nem jön, nézz ki egy szimpatikus helyet, ahova befér a hajó.

– Kezdj el betolatni lassan, óvatosan. Értelem szerűen a szél és a beállásra szolgáló hely figyelembevételével.

– Közelítsd meg a partot úgy, hogy a hátsó fender érintse a partot, de finoman!!! Ha közben jött segítség, akkor is közelítsd meg annyira, hogy a hurkokat ki tudd adni. Szólj, hogy egyből tegyék a bakra. Ha nincs senki, gyorsan ugorj ki és dobd rá a köteleket. Ne félj, a hajó köszöni, jól lesz ez alatt a 3 másodperc alatt.

– Tedd alapmenetbe előre a hajót, óvatosan feszítsd meg a két hátsó kikötőkötelet. Amikor feszes, adj egy leheletnyivel nagyobb gázt. Ha jól készítetted fel és egyformák a kötelek, a hajó stabilan fog merőlegesen állni a partfalra. Ha erősebb a szél, adj nagyobb gázt. Ha ekkor is fordítja a szél a hajót, tekerd a kormánykereket a szél felé. A hajó stabil, így nyugodtan dolgozhatsz a fedélzeten.

– Csáklyával vedd fel a mooring kötelet és vidd előre ( elsőként a szél felőli oldalon ) óvatosan, a hajótól eltartva, hisz a hajtás dolgozik, könnyen felkapja a kötelet ha alá kerül, majd rögzítsd elöl.

– Vedd fel a másik kötelet is, és vidd előre, rögzítsd.

– Menj vissza a kormányhoz, és ha kell, hátramenetben feszítsd meg a mooring köteleket, majd a hátsó köteleket húzd feszesebbre.

Arra vigyázz, hogy nem jó, ha penge feszességű a kötél. Valamennyi rugalmasság, ha nem is sok, kell neki.

Oldallal való kikötés. Ez egy kicsit más lesz.

Spring kötél nélkül. ( Csak akkor megy problémamentesen, ha nincs lefújó szél )

– Az előkészületnél készítsd elő a két hátsó kötelet kidobásra kész állapotban.

– Vigyél előre egy kikötő kötelet és csinálj egy palstek csomót, majd tedd valamelyik bikára. Mindegy melyikre. Ha a kikötéssel ellenkező oldalon lesz, akkor sincs gond. Vagy gyorsan átrakható, vagy a kötélvezető szemen a túloldalra kivezethető.

– Először tegyél egy kört bent, hogy tudd, melyik oldallal tudsz kikötni.

– Az első kikötőkötelet vezesd el a hajó közepéig kb, de kívül, azaz az állókötélzeten kívül, mert ha elakad valamiben, problémás lehet. Arra is figyelj, hogy ne essen a vízbe. Azon az oldalon legyen, amelyikkel partfalhoz állsz.

– Óvatosan állj a partfal mellé.

– Állítsd meg a hajót és tekerd a partfal felé a kormányt teljesen.

– Dobd ki a farkötelet, majd menj előre a hajó közepéhez, ahol a legkönnyebb kiugrani és dobd ki az orrkötelet. Ha van kint segítség, akkor neki dobd először a szél felőli kötelet, te pedig a másikkal dolgozz.

– Rögzítsd a hajót.

Spring kötél esetén más a helyzet. ( Spring kötél akkor működik, ha a hajócsavar mögött van a kormánylapát, azaz egy kormánylapáttal rendelkezik a hajó ) Ekkor az első bikára kösd fel a spring kötelet. Közelítsd meg a helyet, állj a partfalhoz. A spring kötelet kösd le egy kb a hajó felénél lévő bakhoz. Ugorj vissza, és adj minimális gázt a kormányt a partfal felől a viz felé tekerve, mintha el akarnál távolodni a parttól. A spring kötél megfogja a hajót, és a partfalhoz feszíti stabilan. Ekkor ki tudsz megint szállni és le tudod kötni a hajót. Spring kötélnél segíthet, ha előre csinálsz egy hurkot palstek csomóval és a csáklyával akasztod rá a kinti bakra.

Erős szél esetén, vagy ha két hajó közé kell szűk helyre beállni, akkor mindenféleképpen várd meg a segséget a kikötő személyzete felől.