Nyaralóhajók itthon már idén!

Eddig leginkább Franciaország, Anglia volt a csatornahajózás ( itthon nyaralóhajózás ) Leginkább aktív területe. Persze máshol is megtalálhatóak, a velencei lagúnáktól kezdve Európa más területéig. A nyaralóhajó nem más, mint nyugodt vizeken, erős teljesítménybeli, sebességbeli megkötéssel rendelkező hajókon Folyókon, csatornákon, lagúnákban közlekedhetünk. Vízen vagyunk, de mégsem a nyílt tengeren, ellenben bizonyos szempontból hasonló élményt kaphatunk. A hajó a szállásunk végig az utazásunk alatt. Mi irányítjuk, kezeljük és irányítjuk a legénységet miközben a maga nyugodt tempójában felfedezzük a vidéket.

Egy ideje itthon is rebesgetik ennek létrehozásának a lehetőségét, tavaly előtt már az is nyilvános volt, hogy ennek helyszíne a Tisza lesz. Most ennek aggályairól nem beszélnék, csak annyit, hogy nem a Tisza a leginkább békés folyó. 

No de miről is van szó? A Kormány illetve pontosabban a tulajdonában álló Mahart Zrt, már meg is vásárolt 20 darab nyaralóhajót a francia Nicols gyártótól, tehát a terv kezd finishbe érni.

Ezek a hajók teljes felszereltségűek, 2 személyes kabinokkal rendelkeznek, mosdó, konyha, szalon, maximum 15 km/h sebességre képesek, max 80 LE teljesítményűek lesznek, hosszuk 10-15 méter. A 15 méter már tekintélyes méret. És mindezt úgy, hogy nem lesz szükség hajóvezetői engedélyre, csak egy fél órás kiképzésre. Hát… Ez a hír nem tudom mennyire örömhír, de bízzunk benne, hogy ha külföldön működik, nálunk is fog.

A megrendelt 20 darab hajóból 10 még idén megérkezik, elvileg az év második felétől bérelhetőek lesznek, fejenként ( 8 fővel számolva ) 12-18.000 forint / nap, melyben benne foglaltatik az üzemanyag költség is, és a kikötői díjak. 

És merre? Egyenlőre a Tisza ( 402-686 fkm ), Bodrog teljes szakasza ( 0-51 fkm ), illetve ha hajózható, akkor a Keleti-főcsatorna. A báziskikötő Kiskörén lesz kialakítva. Itt lehet majd átvenni és leadni is a hajót.

Még a jogszabályokat módosítani kell ( a hajóvezetői engedély nélküli hajóvezetés végett ), de ha ez meg lesz, akkor itthon is lehet majd ennek a hobbinak élni.

És mielőtt megint parázs vita alakulna ki a hajóvezetői engedély nélküliségről, Angliában 12 méter hajóhosszig a tengerre SEM KELL, valamint a gyakorlat sem egy oktatási hét alatt jön, hanem rendszeres hajózások alatt szépen lassan.