Navigációs szoftverek I. – Navionics

Most azokról a navigációs szoftverekről írok pár szót, amik elérhetőek mobil eszközökre. Azaz mobiltelefonokra és tabletekre. Manapság mér épp olyan navigációk érhetőek el, melyek a közúti forgalom kapcsán. Látjuk a helyzetünket, meg tudjuk tervezni az útvonalunkat és meg tudjuk terveztetni is. Úgy működnek mint a vektor térképek, azaz ezek vektor térképek. Információt tudunk hozzáadni, egyes objektumokról részlet információkat tudunk leolvasni. Kis túlzással egy plotter van a zsebünkben, kezünkben. Számos típus létezik, most kettőt szedek picit szét. Vagy mutatok be. A Navionics termékét és a Transas iSailor termékét. Ez a cikk ( első rész ) most a Navionicsról szól majd.

Navionics Boating

A Navionics nem csak hajós navigációt fejleszt, létezik neki síelésre használt változata. A navionics térképeit sok helyen a chartplotterek is alkalmazzák a hajókon. Ami minket érdekel, az a Navionics Boating. Létezik laptopra, telefonra és tabletre. Tabletre érdemes a HD verziót letölteni. Applestore és Google Play boltokban elérhető. Amennyiben Európában szeretnénk hajózni, akkor a Navionics Boating Europe az, amire szükségünk van. Ez egy elég komplex térkép csomag. Magáért a szoftverért fizetünk, ami tartalmazza az adott területet, ezután mi tudjuk letölteni azt a térképrészletet, amire szükségünk van. A térkép letöltése opciónál dobja fel ezt a lehetőséget. Ez azért jó ötlet, mert nem kell a teljes európai hajózási útvonalat magunkkal cipelnünk, ezzel is spórolva a tárhelyünkkel. Vásárlás után akármeddig használhatjuk a programot térítésmentesen. Ez alól csak az a kivétel, ha frissíteni szeretnénk a térképeket, ekkor fizetnünk kell, de a vétel árnak csak a töredékét. 16 EUR/év. 

A térkép jól átlátható, egyszerű, könnyen kezelhető. A kijelzőn alapból látjuk az irányunkat ( COG ), sebességünket. Külön is mutatja, illetve a térképen is egy nyíl jelzi a hajót, és az irányunknak megfelelően egy fekete vonal jelzi a térképen, adott pillanatban merre haladunk. 

A térkép funkciói:

  • Mutatja jelenlegi helyzetünket, irányunkat.
  • Tudunk távolságot mérni, erre van egy külön opció e jobb alsó sarokban található körzőre kattintva. Ezzel a távolságon kívül az irányt is megnézhetjük.
  • Adott objektumra kattintva, kérhetünk információt róla, vagy vihetünk fel mi plusz információkat. 
  • Amennyiben van internet, akkor az adott helyre szóló időjárást is lekérhetjük.

Plusz funkció, hogy ha a térképen egy pontra bökünk, hogy amennyiben a térképfrissítés le van töltve, a hajó adatainak megadása után ( merülés, hossz, üzemanyagfogyasztás ), automatikusan kalkulál nekünk egy biztonságos útvonalat. Térképfrissítés hiányában ezt az opciót nem aktiválja, lévén nem lehet tudni, került e a kalkulált útba bármiféle hajózásra veszélyes objektum, pl roncs.

Számos egyéb funkcióra elő lehet fizetni a szoftveren belül, ezek az árapály adatok, áramlások, részletes időjárási adatok.

Előnye az átláthatósága, egyszerűsége. Pár funkcióval elbírna többet. Amit én hiányolok, az a horgonycsúszás figyelő, illetve az AIS adatok megjelenítése, hisz ezek hasznos dolgok.

Képre kattintva tudsz lapozni