Nautical Info Service


Igen, a technika fejlődik és ha van okostelefonod ( egyenlőre Android és IOS rendszerre elérhető az alkalmazás ), akkor érdemes letölteni. Igaz ez az alkalmazás csak Horvátországban aktuális, a Horvát Tengerészeti Minisztérium adta ki. Az alkalmazás neve Nautical Info Service. Ingyenesen elérhető az Applestore-ban és a Google Play áruházban.

Amit a program tud…. Egy rövid és ingyenes regisztrációt kér. Utána egy egyszerű kezelőfelülettel találkozunk. Itt 6 + 1 opció közül lehet választani. Az első a hajózási szabályok és tájékoztatók. Röviden egy összefoglaló a szabályokról. A második ikon az időjárás jelentés. Ez az alkalmazás a DHMZ szervereit használja, azaz elég pontos képet ad. ( Aladin/HR ) Itt lehetőség van egyszerű időjárás jelentés. szél jelentés, légnyomás jelentés, hőmérséklet, felhőzet, hullámok és UV index adatokat lekérni. A közszolgáltatók elérése menüpont alatt olyan lehetőségek találhatók, mint kutató-mentő szolgálat, dekompressziós kamra, sürgősségi szolgálatok, tengerparti rádióállomások, egészségügyi intézmények, stb… Van egy negyedik lehetőség, mely a kikötők és horgonyzóhelyeket veszi alapul. Felsorolja a kikötőket, itt a kikötők elérhetőségeit is megjeleníti, az üzemanyagtöltő állomásokat, a határátkelő helyeket, a tömegközlekedést, és a horgonyzóhelyeket.

Mindegyiknél választható, hogy listába rendezve akarjuk e látni, vagy egy térképre feltéve, így a hozzánk való helyzetét is láthatjuk. a hatodik funkció a regisztráció, mely ingyenes. Egy visszaigazoló kódot kapunk SMS-ben amit meg kell adni a rendszernek. Itt a regiszráció során a telefonszámunk mellett ( értelem szerűen az a szám kell amin az alkalmazás fut ), meg kell adni egy második telefonszámot ( egy olyan számot érdemes amit baj esetén értesíteni tudnak ) a nevünket, a hajó megjelölését, a hajó nevét, lobogóját és a kapacitását. Ezek közül csak a telefonszámok megadása a kötelező. Későbbiekben a hajó adatai bármikor módosíthatóak. És a lényeg, ami miatt ebben a szekcióban kapott helyet az alkalmazás. Az alsó részen található a SEGÍTSÉGKÉRÉS nevű piros sáv. Erre rányomva felugrik egy ablak, hogy biztos akarod e. Ha igen, akkor az alkalmazás elküld a hatóságoknak egy üzenetet benne az adataiddal, a pozícióddal és úton a segítség. Felhívnak, hogy milyen természetű a vészhelyzet, küldik a segítséget és/vagy értesítik nagyobb baj esetén a második megadott telefonszámot. Úgy gondolom ez hasznos alkalmazás és minden Horvátországban hajózó kapitány telefonján helye van. Remélhetőleg elterjed es más országok is bevezetnek hasonlót.