Mozogjunk katamaránnal…

A katamarán hajók mozgása, viselkedése más mint az egytestű hajóké. Azaz pontosítva, mint az egy motoros hajóké, hisz két motoros hajóval majdnem ugyanazokat a manővereket végre tudod hajtani, mint egy katamaránnal.

A katamarán hajók alatt szintén tekintélyes méretű kormánylapát található, azaz alacsony sebességnél is használható ellentétben a kétmotoros nem vitorlás hajókkal, ennek ellenére a kikötésnél vagy alacsony sebességű manővereknél nem a kormányt használjuk, hanem azt lehetőség szerint középállásban lerögzítjük amennyiben lehetséges. Ha ezt nem tesszük meg, nagyobb fordulat esetén önálló életet fog élni a kormány, a manőverünket akadályozva. Van olyan kormány amit nem lehet rögzíteni, itt tartani kell vagy ( mint mindig ) óvatosan használni a fordulatszámot. Manőverek közben mindig alapmenetet, siklást, vagy emelt fordulatszámot használunk. Emelt fordulatszám alatt azt értjük, amikor az alap fordulaton felül forog a motor, de óvatosan, nem teljes gázzal! Jellemzően 1000 – 1200-as fordulat, de ezt viszonylagos, ezek inkább átlag értékek most az emelt fordulat jelzőre. Látni fogod hogy viselkedik a hajó, és ehhez mérten.

Mivel a két motor van alattunk, így külön szabályozható a hajót érő vonóerő nagysága és iránya. Ez nagyban segít minket a manőverek közben. Ezért nem feltétlen szükséges egy katamaránra vagy két motoros hajóra külön orrsugár kormány. Persze a nagyobb motorosokon kényelmi szempontok miatt van. Ennek köszönhetően a hajó, ha egyenlő arányban kapja az egyik oldalon előre, a másik oldalon hátra menetben a hajtást, képes egy helyben megfordulni. Amennyiben csak az egyik oldal kap hajtást, akkor a hajó forgáspontja oldalra tolódik, így ívben fog fordulni. Ez nagy könnyebbség kikötésnél, bójára állásnál, vagy szűk helyre történő kikötésnél. 

 

Például amikor beállunk két hajó közé farral, akkor még ha szemből is közelítünk, nincs nehéz dolgunk. Lassan, alapmenetben közelítünk a helyünk felé. A cél előtt 5-10 méterrel már siklásban. Ha odaért a hajó a kiszemelt cél elé, finom hátrafelé való gázadással megállítjuk a hajót, majd ha jobbra akarunk fordulni, akkor a bal oldali motort alapmenetben előre, a jobb oldali motort alapmenetben hátra kapcsoljuk és a hajó egy helyben szépen lassan el kezd fordulni a saját középpontja körül. Amint elértük a megfelelő szöget a hajóval, megállítjuk a forgást. Ezt lehet egy pillanatnyi, ellentétes gázadással is mindkét motornál. Csak alapmenetnyi. Ha a hajó megállt, nincs más dolgunk mint mindkét motort hátrafelé alapmenetbe tenni, majd ha megindult ( vagy 5-10 méterre a céltól ) siklásban csorogni hátrafelé, majd a partfal vagy móló előtt egy rövid előrefelé adott fordulatszám emeléssel fékezni. A másik lehetőség, hogy hátrasiklás közben előre alapmenetbe állítjuk a motorokat és ez szépen lassan le fogja fékezni a hajót. Kifutáskor pont az ellenkezője. Elindulunk előre, majd ha a hajó kiért a két hajó közül, akkor szűk hely esetén megállítjuk a hajót és egy helyben kifordítjuk a kijárat irányába. És áldjuk a szűk helyen a katamarán előnyét, hogy nincs tőkesúly vagy keel alattunk amivel felakadhatunk. Persze lehetséges fent akadni, feltekerni mooring kötelet, de nehezebb mint egy egytestű vitorlással, ahol 1.8 – 2.5 méteres keelt viszünk magunkkal a mélyben.

Partfal mellé állni párhuzamosan szintén sokkal egyszerűbb. A legjobb ha kis szögben közelítünk és miközben a külső, azaz partfaltól távolabbi motor üresben ketyeg, a belső motort alapmenetben előre tartva ksi ívben fordulunk szépen a partfalhoz párhuzamosan. Így gyönyörűen meg lehet közelíteni a partfalat, feltéve ha nincs ott más hajó. Ekkor az elindulás is annyi, hogy a hajó fara és a partfal köze beteszünk plusz fendereket, majd a partfal felöli motort alapmenetben előre állítjuk, a hajó meg szépen finoman elkezd kifordulni és egyben ívben távolodni a parttól. Más a helyzet, ha két hajó közé kell betenni a hajónkat. Ilyenkor megoldható úgy, hogy 45°-ban betesszük a hajó fenekét a két hajó közé, lekötjük egyszer a hajó sarkát a kikötőbakhoz, majd a hajó külső oldalára is felteszünk egy kötelet – figyelve arra, hogy a kötél hossza akkora legyen megközelítőleg, mint a hajó szélessége a parttól – , melyet szintén ehhez a kikötőbakhoz kötünk le, majd a külső motort alapmenetben előre hajtva szépen befordul a hajó.

Ráfújó szél esetén 45°-ban oda tudjuk tenni az orrát, majd azt rögzítve nyugodtan várjuk meg, míg a hajó fenekét a szél befújja, közben a hajót akár a kötelekkel is tudjuk úgy mozgatni, hogy az előtte vagy mögötte álló hajónak ne fusson neki.

Elinduláskor ha előttünk és mögöttünk is áll már egy egy hajó, akkor két lehetőség van. Vagy a hajó orrát visszük ki előbb, vagy a hajó farát. Ha az orrát akarjuk, akkor a farához téve plusz fendereket a part felőli motort alapmenetben előre tesszük, a külső hajtást meg alapmenetnél picit erősebben hátramenetbe. A külső motor forulatszámával tudjuk irányítani a hajó egyensúlyát, azaz, hogy ne induljon meg hátra vagy előre. A hajó ilyenkor szépen kifordul, miközben a fendereken megtámaszkodik. Nem árt ha valaki egy kézbe vett fenderrel is ott áll a biztonság kedvéért.

 

Ha a hajó farát akarjuk kiemelni elsőnek, akkor a plusz fenderek a hajó orrához kerülnek, és ugyanezt a metódust alkalmazzuk fordítva. Azaz a part felőli motort ilyenkor alapmenetben hátra kapcsoljuk, a külső motort meg szintén az alapmenethez viszonyított emelt fordulattal előre.

 

 

Amennyiben szembe szelünk van, akkor egyszerűbb a manőver. Hátszél esetén ugyanez lesz csak fordítva. Azaz ha elemeltük a hajó orrát vagy farát, akkor hagyjuk, hogy a szél fordítsa ki, mi csak a motorokkal annyira avatkozzunk be, hogy meglegyen az egyensúly, ne csússzunk valamelyik hajóra rá. Használjuk ki a szél erejét. Ez igaz minden manőverre. Kikötéskor és elinduláskor is amennyire tud akadályozni minket, vagy legalábbis nehezebbé tudja tenni az életünket, épp ennyire lehet a segítségünkre is ha megfelelő irányból fúj. Mindig figyeljük a szelet és használjuk ki ha tudjuk, legyen az kikötés vagy elindulás.

 

Speciális technika az úgynevezett catwalk, azaz “macskajárás”. Ilyenkor a part felőli motort alapmenetben előre a külsőt kicsit emelt fordulaton hátra kapcsoljuk, majd ha a hajó kibólint, megfordítjuk a hajtás irányát és erejét, majd megint fordítunk rajta, a hajó meg szép lassan kioldalaz a helyéről. Sok gyakorlást igénylő manőver, kezdőként nem ajánlott! 

 

 

 

Ha megfogott vagy gyakorolni szeretnéd a katamarán technikákat, akkor gyere és vegyél részt tréningjeinken, ahol gyakoroljuk a katamaránnal való mozgást, manővereket. Ha eddig csak egytestű hajóval vitorláztál, akkor ezért gyere, hisz egy katamarán kényelme ( ha nem a sport, hanem a kikapcsolódás a cél ), élettere, érzése messze komfortosabb az egytestű hajókénál.