Mit tegyél ha előznek?

Ez a cikk az új hajósoknak szól, nem a rutinos vén tengeri medvéknek. Bár sokszor ők sem a biztonságos hajózás megtestesítői.

Oké, oké… Van egy kitérési szabályzat a tengeren (is), hogy mikor mit kell tenned. De mindezek ellenére érdemes pár szót beszélni erről is. Hisz sokszor elmondtam, hogy a kitérési szabályzat nem kőbe vésett, amit úgy kell érteni, hogy ne ragaszkodj minden áron ahhoz, hogy neked van előnyöd. No de…. Most kimondottan arról lesz szó, hogy miként viselkedj ha téged előznek. Adott egy vízterület, ahol meglehetősen nagy a hajóforgalom, azaz szemből is jönnek, előz 2-3 hajó egyszerre. A gyakorlatlan hajós ilyenkor könnyen összezavarodik, hogy most akkor mit tegyen? Lassítson, álljon meg, húzódjon félre, vagy csak menjen, mint aki semmit sem lát.

Ebből a listából a megállás a legrosszabb, hogy akkor a hajó irányíthatősága is megszünik, ami sűrűbb forgalmi helyzetben nagy baj.  

Lassítás, kitérés… Mikor több hajó van egy területen manőverben, akkor ezzel is csak óvatosan, hisz lehet a bolyból egy másik hajó már belekezdett egy manőverbe annak tudatában, hogy te merre haladsz és milyen sebességgel. És bizony jó eséllyel nem egy rutinos hajósról beszélünk, ami a nyaralós hajósoknál elég sűrű. Ez is okozhat kellemetlen pillanatokat mindkettőtök számára.

Menni mint aki semmit sem lát? Az sosem jó előjel, ha semmit sem látsz. 🙂

No de akkor mit tegyél? Jogos a kérdés. A legfontosabb, hogy mindig figyeld a környezeted. Mindig 360°-ban figyeld a környezeted, azaz ne csak előre, hanem körbe figyelj, mindig tudd, merről milyen hajó közeledik, milyen sebességgel és merről. Ha ez meg van, akkor az a legfontosabb, hogy maradj nyugodt, ne kezdj el kapkodni. Tartsd a sebességed és az irányod. A körülötted levő hajók a figyelnek rád, akkor az aktuális sebességeddel és irányoddal számolva hajtják végre a manővereüket. Csak akkor kezdj te is manőverbe, ha ez elkerülhetetlen. De ha kell, akkor mondj le az elsőbbségedről. Ha üres a hajózó útvonal és van helyed, ha látod előz a másik, nincs dolgod. Ha szűk helyen előz, akkor te jobban fogod látni, mi van előtted. Ha van egy olyan veszély, pl beláthatatlan kanyar egy csatornában, akkor húzódj félre úgy, hogy te biztonságos távolságban maradj a parttól. Időbe telik megszerezni a megfelelő magabiztosságot a hajózásban, de nem ördöngősség. Három dolgot tarts tiszteletben.

  • Soha ne vállalj felesleges kockázatot.
  • A kitérési szabályzat fontos, de tudj lemondani az elsőbbségedről. 
  • Mindíg a hajó és a legénység biztonsága a legfontosabb. Utána jön minden más.

Ha olyan helyen hajózol, ahol megszokott a nagy forgalom és nem feltétlen nyaralós hajók vannak, azaz rutinnal rendelkeznek a hajóvezetők ( pl velencei lagúnák ), ott meg fogod tapasztalni, hogy amint belekezdesz egy manőverbe, a körülötted levő hajók azonnal reagálnak rád és egymásra. Ott sokkal könnyebb lesz a helyzeted. De ha figyelsz, határozott vagy, akkor el tudsz kerülni minden olyan helyzetet, ami az indokoltnál veszélyesebb szituációt hozhat maga után.