Milyen szélben vitorlázzunk?

Sokak számára ez a kérdés nem is kérdés. A gyakorlottabb hajósoknak is más a határ és sajnos azoknak is, akik számára nem a biztonság az első és nincsenek a megfelelő tudás birtokában ezáltal veszélybe sodorva jobbik esetben csak saját magukat, rosszabbik esetben a teljes legénységet.

Az Adrián az egyik fontos tudnivaló, hogy a vitorlásnak kint a vizen egyetlen egy ellensége van, ami nem más, mint a szárazföld. Értsd, csak maga a szél nem fog felbortani egy hajót, a hullámzás sem akkora, ami egy 40-50 láb körüli hajót megviselne, Ok, hülyeség ellen nincs ellenszer, meg lehet fektetni egy hajót, ha az ember a végleteket célozza és szélsőségesek a körülmények, de ezt minden esetben el kell kerülni.

Az én tapasztalatom az, hogy 20-25 csomós szélben már jelentős problémát okozhat nem csak kezdők számára a kiállás egy kikötőből, főleg, ha szűkebb a hely. Sokszor a beállás is. Ennek folyományaként 25 csomós szél felett kezdő csapat jobb ha a kikötőben marad. Ellenben ha kint kap el titeket hasonló szél, akkor más a helyzet. Ilyenkor ha nem vagy biztos ( és az esetek 95%-ban nem leszel ) az erős szeles kikötői manőverekben, inkább maradj kint míg csökken a szél, vagy keress az adott széltől védett kikötőt. 30-40 csomóig relatív kényelmesen vitorlázhatsz, csak a reffelésre figyelj oda nagyon. Értsd, elég ekkor egy “zsebkendő” méretű vitorla is. Tapasztalat hiányában indítsd a motort és húzd be a vitorlát. Amíg kint vagy a vizen, biztonságban leszel, nagyobb biztonságban mint mondjuk szűk helyen a szigetek között, vagy ha ilyen szélben próbálnál tetrist játszva kikötni a hajóval.

Ha a kezdőknek egy szabályt kellene felállítani az a következőképpen nézne ki:

– 25 csomós szél felett maradj bent, vagy ha már kint vagy, keress védettebb kikötőt, ha ki akarsz kötni.
– 20 csomó felett kezdj el reffelni.
– 30 csomó felett motorozz.

Bízz a hajóban! De….! És most jön az, miért nem szabad az adrenalint hajhászni és terhelni a végletekig a hajót. Sok hajót egész évben ütnek vágnak. Javítják őket, de sok olyan probléma lehet amit a carter cég nem is tud, mert az előző bérlő nem hívta fel rá a figyelmüket, hogy megússza a depositból való levonást. Azaz nem tudod milyen állapotban van a kötélzet, a veretek, tartanak e a stopperek, jó állapotúak e a csigák, stb… A hajó átvételekor nem sok embert láttam pl az állókötélzet feszességét ellenőrizni. Ha így kezded el terhelni a hajót, könnyen baj lehet a vége. A vitorlázat ellenőrzését is sokan csak annyival rendezik le, hogy kihúzzák, megnézik, de pl rollos vitorlázat esetán érdemes megnézni, hogy a vitorla alsó szeme, ahol a furlinghoz csatlakozik, milyen állapotban van. 

Ezek mind mind apróságok, de az ember hajlandó legyinteni és átsiklani ezek ellenőrzése felett, mondván a charter cég úgyis átnézte. Sokszor átadásnál is annyit tesz a charter cég skippere, hogy közli, új a vitorla, de ki nem nyitja.

A hosszú távú biztonságos hajózásnak a titka, hogy soha ne vállalj a feltétlen szükségesnél több kockázatot.