Miért érdemes a horvát “C” jogosítványt megszerezni?

Abban egyet értünk, hogy ha csak az Adrián hajóznál ( vagy jetski-t bérelnél ) egy “B”-s jogsi elég. Viszont amennyiben világszerte szeretnél hajózni, akkor a horvát “C” jogsi lesz az, amire szükséged lesz. Hajóméretben a “B”-vel megegyező ( 30BRT, 12 főslegénység ), de tengeri mérföld korlátozás nélküli ( arra figyelj, hogy akkor lesz igazából TMF korlátozás nélküli, ha van ehhez való rádiós képesítésed ( GMDSS A2-A3 zónára ) jogosítvány, illetve ehhez már kell majd egy orvosi vizsgálat is. 

Azaz az előnyök összeszedve:

  • nincs tengeri mérföld korlátozás
  • kereseti célra is használható
  • a világon bárhol használható

Ami mint hártány jelentkezik a “B”-hez képest.

  • Oktatás menete, azaz 5 nap horvátországi tartózkodást igényel
  • 5 évente orvosi vizsgálattal meg kell újítani, az orvosi otthon is elvégezhető ( lásd hajóorvos link )
  • Drágább mint egy “B”-s jogsi

Több olyan ország van, ahol kedvtelési célra nem kérnek jogsit ( pl.: Franciaország, Anglia, USA ) csak nyilatkozatot vagy a skipper aki átadja a hajót meggyőződik arról, képes vagy kezelni, de ha nem akarsz belefutni meglepetésbe vagy nem akarod, hogy a biztosító “cserben hagyjon”, akkor mindenféleképpen érdemes megszerezni ezt a képesítést. Ahogy abban az esetben is, ha elhagynád az Adria vizeit, esetleg úgy hajóznál, hogy országhatárokat lépnél át.Ahol ki és bejelentkezési kötelezettség van, oda is a “C”-s jogsi szükséges.

Nálunk a “C” tanfolyamot horvát kapitányok tartják angol nyelven, mellette ott van Attila végig az oktatáson, aki segít a fordításban ha valaki hadilábon áll az angollal. Azért hoztuk meg ezt a döntést, mert a mi nézőpontunk, hogy “SAFETY FIRST”, ami annyit tesz, hogy itt felszedhetsz annyi angol kifejezést, hisz rá vagy kényszerítve, hogy ha baj történik, akkor valamennyit tudj kommunikálni a rádión. Nem Magyarországon fogsz hajózni, bármikor történhet bármi, így KELL egy minimális nyelvtudás, hogy segítséget tudj kérni, bár már a hajó átvételénél problémás lehet ha egy szót sem beszélsz angolul ( vagy németül, olaszul ). A másik előnye, hogy nagyon nagy tudású szekemberek oktatnalók, és rengeteg hasznos egyéb információt adnak át, hitelesen.