Mi az az ICC?

Sokan kérdezitek, hogy tulajdonképpen mi is az az ICC, mit jelent. Megpróbálom összeszedni röviden.

Az International Certificate of Competency (Nemzetközi Kompetencia Bizonyítvány) egy olyan nemzetközi jogosítvány, amelyet a hajóvezetőknek adnak ki, és amely a nemzetközi vizeken történő hajózásra jogosítja őket. Az ICC-t több mint 50 országban ismerik el, és a nemzetközi vizeken történő hajózás során sok országban kötelezővé teszik.

Az ICC-t a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) hitelesíti, és olyan hajóvezetőknek adható ki, akik bizonyítják, hogy rendelkeznek a megfelelő hajózási tapasztalattal és ismeretekkel. Az ICC-t kizárólag akkor lehet igényelni, ha az érintett személy rendelkezik az adott ország nemzeti hajóvezetői jogosítványával. Ez minden esetben úgy történik, hogy a hajóvezetői tanfolyam elvégzésével, eleve ilyen jogosítványt állítanak ki a hatóságok.

Az ICC-ben foglalt követelmények az adott ország nemzeti jogosítványához képest szigorúbbak lehetnek, és az ICC-ben szereplő követelményeknek megfelelően tanfolyamokat is lehet végezni. Az ICC-t általában vitorlás- és motoros hajóvezetőknek adnak ki, és a jogosítvány típusa attól függ, hogy milyen típusú hajón kívánnak hajózni. Vannak államok, ahol a egyben tartalmazza a vitorlás és motoros képesítést, pl a horvát ICC képesítés.

Az ICC bizonyítvány magában foglalja a hajózási ismereteket, a navigáció alapjait, a biztonsági előírásokat, valamint a hajózási szabályokat. Az ICC nem csak a hajóvezetők számára fontos, hanem azoknak az embereknek is, akik hajózással foglalkoznak, mint például a hajóépítők és a hajózási szakemberek, illetve azok számára is, akik nem hajóznak, hanem egyéb eszközöket használnának, pl jetski.

Az ICC használata jelentősen javítja a hajóvezetők biztonságát, mivel a jogosítvány megszerzése során a hajóvezetőknek részletes ismereteket kell szerezniük a hajózási szabályokról és a biztonsági előírásokról. A jogosítvány elnyerése előtt a hajóvezetőknek tesztet kell tenniük, hogy bizonyítsák, hogy megfelelően értenek a hajózással kapcsolatos ismeretekhez és készségekhez.

Az International Certificate of Competency (ICC) olyan nemzetközi jogosítvány, amelyet jelenleg több mint 50 ország fogad el a világ különböző részein. Ezek az országok általában a tengerparti országok, ahol fontos a hajózás, vagy ahol jelentős turizmus zajlik a vizeken. A lista tartalmaz olyan országokat, mint például az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Törökország, Horvátország, valamint az Arab Emírségek és Thaiföld. Fontos megjegyezni, hogy az ICC elfogadottsága országonként változhat, és az ország hatóságai eltérő követelményeket támaszthatnak a hajózási jogosítványokkal kapcsolatban. Érdemes tehát ellenőrizni a konkrét ország hajózási előírásait, mielőtt elindulunk hajózni a nemzetközi vizeken. Az Európai Unió tagállamai közül több mint 20 ország ismeri el az ICC-t, beleértve Spanyolországot, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Görögországot, Portugáliát és Hollandiát. Az ICC jogosítvány különösen fontos a közös európai vizeken történő hajózás során, például a Földközi-tengeren és a Balti-tengeren, ahol a hatóságok gyakran követelik az ICC-t. Az ICC biztosítja a hajóvezetők számára az előírt tudást és tapasztalatot, így növelve a biztonságot a vizeken. Érdemes azonban ellenőrizni a konkrét ország hajózási előírásait, mivel azok eltérhetnek a hajózási jogosítványokkal kapcsolatban.

Általában öt évig érvényes az ICC jogosítvány kiállítás dátumától számítva. Azonban az érvényességi időtartam országonként eltérő lehet ( horvátoknál egyenlőre nincs lejárati ideje ), és a kiadó szervezet is változhat. Érdemes az ICC kiadásáért felelős nemzeti szervezettel ellenőrizni az érvényességi időtartamot, valamint a megújítási eljárást az időszak végén. Ha az ICC-t fel szeretnénk használni egy adott országban, akkor érdemes az adott ország hajózási hatóságának előírásait is figyelembe venni az érvényességi időtartamot illetően.

Az International Certificate of Competency (ICC) a jogosultak számára engedi, hogy bizonyos típusú hajókat vezessenek a “nemzetközi” vizeken. A pontos lista azonban országonként változhat, és eltérő követelményeket támaszthatnak a különböző típusú hajókhoz. Általában az ICC-birtokosok az alábbi típusú hajókat vezethetik:

  • Hajók, amelyek hossza nem haladja meg a 24 métert
  • Vitorlás hajók
  • Motoros hajók
  • Hajók, amelyek 10-12 méternél nagyobbak, ha az ICC birtokosa rendelkezik megfelelő tapasztalattal és tudással a hajózási szabályok és biztonsági előírások betartására vonatkozóan.

FIGYELEM! A horvátországi ICC vizsga belvízeken 12 méter, tengereken 15 méter hajóhosszig érvényes!

Azonban érdemes az adott ország hajózási előírásait is ellenőrizni, mert azok eltérhetnek a hajó típusát és méretét illetően. Ha konkrét típusú hajóra szeretnénk jogosultságot szerezni, akkor érdemes ellenőrizni, hogy az adott ország ICC-jogosítvány kiadó szervezete milyen képzést és teszteket követel meg az adott típushoz.