Mediterrán mooring

Horvátországban az esetek 95%-ban ha kikötésről van szó, mooring kötelekkel kötünk ki. Olaszországban szintén, vagy cölöpök vannak a mooring kötelek helyett. Viszont a maradék 5% ( mikor kikötőkben állunk meg ( port ) és nem marinákban, sok helyen nincsenek sem cölöpök, sem mooring kötelek. Ilyenkor a mediterrán mooring technikát alkalmazzuk. Ez pl Görögországban szinte mindennapos. Ekkor a hajót elölről a leengedett horgony, hátul meg kötelek tartják a hajót.

Ha kinéztük magunknak a megfelelő helyet, akkor kezdjünk el merőlegesen tolatni a kikötőhely felé. Amikor a hajó a parttól 3x hajótávolságra van, kezdjük el leengedni tolatás közben a horgonyt.

Fél hajóhossznyira a part előtt a horgony leengedését állítsuk meg és tegyük üresbe a hajtást. Ekkor a horgonylánc megfeszül. Annyit még enged, hogy ha jól mértük fel a távolságot, a hajó fara közel áll meg a parthoz, ekkor a két hátsó kikötőkötéllel kössük le. Erre 3 lehetőség van:

  • Már vár minket egy külső segítség a parton
  • Először egy tagot a legénységből tegyünk a partra
  • Ha jól mértük fel a távolságot és a hajó fara elég közel került a parthoz, egy fő ugorjon ki.

Amennyiben túl későn állítottuk le a horgony leengedését, akkor adjuk ki a köteleket, majd tegyük üresbe a hajtást, és a horgonycsörlővel feszítsünk kicsit a láncon.