Lékesedés

Ne történjen hasonló, de sajnos realitása van a hajózásban a lékek kezelésének. Számtalan dolog okozhat léket, vízbetörést a hajón. Kezdve a tőkesúly vagy a hajtás sérülésétől, egészen addig, amikor konkrétan a hajótest oldala sérül meg akár a vízvonal alatt, akár felette. Ez utóbbi a szerencsésebb helyzet. Mi okozhat léket?

        Másik hajóval való ütközés

        Zátony

        Parti sziklák

        Úszó tárgyak ( például vízszint alatt lebegő konténer vagy bármely nagyobb test. )

 

Minden hajónak van egy beépített biztonsági rendszere, a fenékvíz szivattyú avagy bilge pumpa. Sőt, ebből kettő is. Az egyik automatikus, mely egy úszó kapcsoló segítségével lép működésbe, illetve egy manuális, ez általában egytestű hajók cockpitjéban, hátul található.

A pumpa „befolyó” csöve minden esetben a hajó legmélyebb pontján található.

BB

Elindulás előtt, vagy a hajó átvételekor mindig ellenőrizzük le, hogy működik e. Ezt olyan formán, hogy a kapcsolótáblán bekapcsoljuk, a szalonban valamelyik fedél alatt ( katamarán hajók esetében, a két oldalsó hajótestben a lépcső környékén szintén a padló alatt ) megkeressük, és az úszó kapcsolót kicsit felfelé húzzuk. Ekkor az ott lévő pumpának be kell indulnia. Ez a két pumpa kisebb vízbetöréssel, azaz inkább szivárgással, gond nélkül elbír, de ha a hajótest fizikailag sérül, akkor a legtöbb esetben szükségünk van egyéb technikákra, hogy a betörő víz mennyiségét csökkentsük. Ezen fogunk most egyesével végig menni.

Búvárszivattyú…

Ezeknek általában nagyobb a teljesítménye, mint a beépített szivattyúnak, hátránya a nehézkes tárolás, illetve, hogy olyan hosszú cső kell hozzá, ami a hajó bármely részéből kivezethető, illetve az átmérője akkora legyen, hogy az esetleges kisebb nyílásokon is ki tudd vezetni.

És akkor haladjunk most végig a lehetőségeken. Lesz ami kevésbé hatékony, lesz ami kéznél van, van ami hatékony de alapból nem képezi a hajó kötelező felszerelését.

Párna

Párna mindig akad a kezünk közelében. Kisebb lékeknél alkalmazható. Folyamatos felügyeletet igényel, azaz egy ember kiesik a legénységből. A párnát a lékre nyomva és ott tartva csökkenthetjük a betörő víz mennyiségét. Csak kisebb lékeknél, szivárgásoknál.

Falap (például ülés fedele)

Nagyon rossz hatásfok, hisz a hajótest leginkább íves. Egy kötelet átvezetünk a közepén. Kötünk rá egy csomót, akkorát, hogy a fúrt, vagy már rajta levő lukon ne fusson át a kötél vége. A másik végét kívülről átvezetjük a léken és bent meghúzzuk, hogy a falap a hajó oldalához feszüljön.

Motortér szivacsos ajtaja

Kicsivel jobb hatásfokú mint az előző megoldás, lévén a szivacs miatt jobban fel fogja venni a a hajótest formáját.

Vitorla

Ha nincs tartalék vitorlánk, áldozzuk fel az egyiket. Ha az életünkről van szó, akkor inkább fizessük ki az árát, mint bármi komolyabb dolog történjen. És persze nem biztos, hogy a vitorlát ezzel tönkre is kell tegyük. Készítsünk egy övet a hajótest köré és két oldalt húzzuk feszesre a vitorlát. Jó hatásfok, bár a vitorla merevsége okozhat problémát.

DIY Collision Mat

Gyakorlatilag, mint az előbb a vitorla. Az eltérés annyi, hogy ezt kimondottan erre találták ki, így egyszerűbb a rögzítése (két oldalán ringlik), valamint rugalmasabb is az anyaga, mint a vitorláé. Ez által sokkal jobban fel fog feküdni a hajótestre, Hatásfoka a legjobb a felsoroltak közül.

Patronos mentőmellény + törülköző

Szintén jó hatásfokú megoldás. Már amennyiben van a fedélzeten egy patronos mellény. Tekerjük körbe egy törülközővel ( hogy a sérült hajótest ne vágja szét a felfújódó mellényt, plusz hatékonyabban tömítsen, majd nyissuk ki a mellényt.

Esernyő

Kis lék esetén akár egy esernyővel is csökkenthetjük a betörő víz mennyiségét. A léken átdugva, esetleg kinyitva visszafeszítve a lékre…

Subrella

Ez egy esernyőhöz hasonlatos eszköz. Csak erősebb anyagból, kimondottan erre a célra. A léken átdugva, majd kinyitva visszafeszítve képes megszüntetni a vízbetörést.

Szemetes zsák + törülköző

A törülközőt a szemetes zsákba téve el tudjuk tömíteni a léket. Vigyázzunk, mert ha a lék széle kivágja a szemetes zsákot, akkor a tömítés már nem lesz vízhatlan.

Vitorlazsák kitámasztással

Amennyiben van egy vitorlazsák a hajón, akkor ezzel is tudjuk csökkenteni a betörő vizet. Tegyük a lékre, és támasszuk ki egy fix ponthoz. A kitámasztás lehet egy evező, a csáklya, bármi. Hátránya, hogy mivel az üvegszál szilánkosan törik, a folyamatos terhelés hatására, ami a léket és annak szélét éri, a lék átmérője nőhet.

És még egy fontos dolog. Ha a lék nem a vízvonal alatt van, vagy minimálisan alatta, esetleg pont a vízvonalon, akkor azonnal terheljük le a hajó másik oldalát, a léket ezáltal is a vízvonal felett tartva. Már amennyiben ez lehetséges.