Kikötés spring kötéllel…

Volt már szó arról, hogyan használjuk a spring köteleket elinduláskor. Most megnézzük, hogy kikötéskor hogyan tud segíteni. Akkor jön ez különösen jól, ha lefújó szelünk van, vagy oldallal kell kikötnünk de szűk a hely. A legénység egy tagja lesz a kiugró ember. Neki az a feladata, hogy a parton kezelje a kötelet.

Kössünk fel egy kötelet az első, part felé eső bikára, tegyük át a fendereket a part felöli oldalra. Ha megvan a hely ahova szeretnénk kikötni, kezdjük el alapmenetben kb 45 fokban megközelíteni. A parttól 4-5 méter távolságban tegyük üresbe a hajót és csorogjunk a part felé. Amennyiben erősebb lefújó szél van, a szélerő függvényében használjuk a motorerőt. A lényeg, hogy lassan és óvatosan. Amikor a hajó orra a partfal elé ér, állítsuk meg a hajót, hogy a kiugró ember partra tudjon szállni kezében az első bikára kötött kötél szabad végével.

 

 

 

Rögzítse a kötelet egy kikötőbakon kb azon a helyen, ahova a hajó közepét tervezzük. Ajánlott, hogy hagyjon egy fél hajóhossznyi kötelet.

 

 

 

 

 

 

Ezután fordítsuk a kormánylapátot úgy, hogy elforduljon a parttól és csorogjunk előre alapmenetben. Ekkor a lekötött spring kötél megfeszül, a hajó orrát nem engedi eltávolodni a parttól, de a hajó fara szépen ráfekszik a partfalra. Amennyiben nem biztos a kötél hosszában és a hajó tervezett helyében a kiugró ember, akkor óvatosan tud engedni vagy húzni a kötélen ezzel befolyásolva, meddig menjen előre a hajó. Amint a hajó ráfeküdt a partfalra, stabilan fog állni. Hagyjuk alapmenetben előre a motort és kifelé fordítva a kormánylapátot, a hajó így stabilan a helyén fog maradni. Itt is igaz, hogy lefújó szél esetén a szél erejéhez alakítsuk a motorerőt. Ha a hajó stabilan áll, akkor gyorsan kössük le, a hátulját a hajónak ( hátsó bikáról a hajó mögötti partfalon levő bikára ), majd a hajó orrát. Ha készen vagyunk, a motort leállíthatjuk és a kormánylapátot fordítsuk be a partfal felé.