Képzési “útvonal” terv

Számos alkalommal merült fel mint kérdés, hogy az oktatás hogy zajlik, azaz mikor milyen oktatáson érdemes részt vennie egy kezdő hajósnak. Talán ez a kis információs táblázat/oldal segíthet.

Ez habár teljesen kezdő szintről mutatja a lehetőségeket, bármelyik szinten be lehet csatlakozni, illetve természetesen csak egy egy “modulra” is lehetséges a csatlakozás.

I. Horvát B tanfolyam

Ez egy elméleti képzés, melyben a tengeri közlekedés és a navigáció alapjait sajátíthatod el. Part menti navigáció, hajófények, nappali jelzések, kitérési szabályok, alap VHF hívások. Ezzel az engedéllyel már tudsz hajót bérelni, de amennyiben nagyobb hajót szeretnél ( jet ski, kis motorcsónak esetén nem feltétlen kell ), akkor azért előtte tréning.

Ami miatt érdemes a B-vel kezdeni ( ez csak ajánlás! ), hogy előfordult már olyan, valaki komolyabb engedélyt szerzett aztán kiderült, nem bírja a vizet, könnyen tengeribeteg lett. Így a nagyobb engedély ára kidobott pénz volt csupán.

II. Alap manőver tréning

Itt a hajó alapjaival ismerkedhetsz meg, illetve az alap manőverekkel, melyek a biztonságos hajózáshoz és az erős alapokhoz, szükségesek. 

 • hajó felépítése
 • hajó felszerelése
 • hajó mozgása, irányítása
 • kikötés farral, oldallal, külső segítség nélkül is
 • bójára állás orral, farral
 • horgonyzás
 • vitorla kezelése

Ezek a tréningek lehetnek 3 naposak, illetve 1 hetesek. Van lehetőség olyan manőver tréningre, ahol a tréning végén szerezhető meg a horvát B szkipper licensz.

III. Haladó manőver tréning

Itt már nem az alapokat tanuljuk, azok gyakorlása élesben történik minden egyes kikötői manőver esetén. A hangsúly az eddig tanultak mélyítésén van, illetve olyan dolgok megtanulása, tapasztalása, mely egy alap tréning esetén nem kerül gyakorlásra.

 • Határátlépés menete
 • Éjszakai hajózás
 • Hajózás szolgálatváltásokkal
 • Legénység irányítása
 • Erős szeles hajózás

 

IV/A. Komolyabb, akár hivatásos hajóvezetői engedélyek

Ekkorra már meg lesz a kellő gyakorlat és tapasztalat ahhot, hogy ne csak a part mentén hajózz, hanem akár eltávolodva a partoktól jelentősen, vagy határokat átlépve hajózz.

Ilyenkor jöhet a horvát C, vagy a szintén horvát Yachtmaster A képesítés. Amennyiben munkát vállalnál, akkor ez utóbbira lesz szükséged

IV/B. Havária tanfolyam

Nem csak a hajózás tudása fontos ezen a szinten, hanem az is, hogy a váratlan helyzeteket kezelni tudd. Épp ezért a havéria tanfolyam az, ami segít elsajátítani azokat a kézségeket, emlyek ahhoz szükségesek, hogy havéria helyzet esetén ura tudj maradni a legénységnek és a helyzetnek. 1 napos budapesti gyakorlati képzés.

 

V/A. GMDSS ROC vagy GOC képesítés

Itt megtanulhatod a hosszú távú rádiózás csínját-bínját, mely ahhoz szükséges, hogy a korlátlannak mondott hajóvezetői engedélyed tényleg korlátlan legyen. Ha nem dolgozni akarsz, nem kell hivatásos! Nem mindegy, hisz jó pár száz euro az eltérés és sokan a hivatásost ajánlják akkor is, ha nem akarsz munkát vállalni. A képzés Splitben történik, kérés vagy kellő létszám esetén indulnak oktatások.

V/B. VHF/SRC képesítés

Amennyiben országhatárokon át hajózol, de nem távolodsz el túl messzire a partoktól, azaz GMDSS A1-es zónában maradsz, akkor erre a rádiós papírra lesz szükséged. Egy napos budapesti képzés során szerezheted meg az IYT VHF/SRC képesítését. 

VI. Árapály és radar tréning

Angliában folyó oktatás, melyen megtanulhatod az árapály hajózást, illetve a radar kezelését. Hisz szép ás jó az Adria és a Földközi térség, de komolyabb tervek esetén már elég erősen számítani kell az árapály jelentőségére, annak hajózásban való szerepére. Kiegészülve a radar kezelésének technikájával. Ez a képzés Angliában zajlik, IYT és Jachnavigátor Hajós Iskolaberkein belül, Horváth Csaba kollégám által. Amennyiben érdekel a tréning, emailben tudsz érdeklődni.

Ezen felül, ha mind hivatás érdekel a hajózás, akkor van lehetőség elég széles skálán elvégezni azokat a tanfolyamokat, képzéseket, melyek a nagy hajókon történő munkavégzéshez kellene. Amennyiben ez érdekel, vedd fel velünk a kapcsolatot, egyeztetjük, hogy milyen papírra van szükséged, mikor indulnak az adott képzésre tanfolyamok és ezek árainak alakulását.