Kaució vagy kaució biztosítás?

Hajóbérlésnél mindig szembesülünk a címben szereplő kérdéssel, hogy kauciót, vagy kaucióbiztosítást válasszunk e a hajó mellé. Ez főleg azok számára lehet kérdés, akik most kezdenek el önállóan hajózni. Önmagában mindkettő egy biztosítási forma, mellyel kivédik a charter cégek azt, hogy ha kárt okozunk a hajóban, akkor a kár gyorsan megtérüljön. Fontos, hogy mindkettő csak egy bizonyos összegig fedezi a kárt. A kaució a letett összegig, a biztosítás a szerződésben leírt összegig. Kezdjük a kaucióval.

Kaució

Ez egy olyan “biztosítási” forma, ahol a charter cég elkér bizonyos összeget fedezetként a hajóban okozott kár végett. Horvátországon kívül ez a jellemző. Ez eseteben két változat létezik. Az egyik, hogy ott helyben átadjuk a kaució összegét, a másik, hogy bankkártyáról fizetjük, ekkor csak ráterhelik a kártyára, azaz zárolják a számlánkon, és ha minden ok a bérlés végén, ez a zárolás 2 hét alatt automatikusan megszűnik. 

Előnye: A teljes összeg visszajár problémamentesség esetén esetén.

Hátránya: Rendelkezésre kell álljon ennyi plusz pénz ( 1500-2500 EUR ), probléma esetén sok helyen a teljes összeget benyelik.

Kaució biztosítás

Ez a másik lehetőség, jellemzően csak Horvátországban elterjedt. Szlovéniában például csak egy cégnél köthető ( Intermares, mely Horvát tulajdonú cég ). Ez több féle lehet az összeget tekintve. Itt is van kaució rész, azaz kis kaució, és mellette kötünk egy biztosítást, mely meghatározott értékre szól. 1500-3000 EUR értékig, a bérelni kívánt hajótól függően. Ekkor kár esetén ez a biztosítás fedezi az okozott kárt a biztosítás értékéig. E felett természetesen szintén nekünk kell fizetni. Azaz ha 1500 euróig szól a szerződés, okozunk egy 2000 eurós kárt, a fent maradó részt nekünk kell kifizetni. A kiskaució hajózás végén ha minden ok ( se sérülés, sem elhagyott felszerelés ) visszajár. Gyakorlatban ez úgy nézhet ki, hogy van egy 500 eurós kaució biztosítás ( 250 EUR biztosítás, 250 EUR kiskaució ), melyből az út végén 250 EUR visszajár ha nem okoztunk kárt. 

Előnye: Nem kell a teljes kaució összegének rendelkezésre állnia

Hátránya: Egy része a cégnél marad, azaz nem jár vissza

Összehasonlítva a kettőt.

A két példa alapján látszik az alapvető különbség. Az egyikben optimális esetben minden visszajár, de ettől még a teljes összegnek rendelkezésre kell állnia, míg a második esetben ér némi kiadás, de nem kell a teljes összeget letennünk. Kaució esetén nagy az esélye, hogy ha kárt okozunk, a Horvát charter cégek egy része szeretettel felstrófolják az összeget a maximumra. Kaució biztosításnak az árnyoldala, hogy emiatt sok helyen a személyzet is úgy veszi át a hajót, hogy nem nézik át tüzetesen mondván, úgyis van rajta biztosítás. Ez azért lehet hátrány, mert ha elhallgatja valaki a problémát, nem nézik meg és mi úgy visszük ki, akkor mi is szembesülhetünk ezzel a problémával ami a hajózás élményét ronthatja. Ilyennel szerencsére azért még nem találkoztam az évek alatt, de mint lehetőség mindig ott lóg a levegőban. Igaz a kaució esetén sincs arra garancia, hogy egy elhallgatott problémát észrevesznek, és nem nálunk jön elő. Itt max az lehet a probléma, hogy ha mi kauciót fizettünk, akkor tőlünk vonhatják le.