Kapitány felelőssége, feladata

Kapitány… Mit is jelent kapitánynak lenni? 

Önmagában valószínű egyszerű válasz fogalmazódik meg benned, de egy picit árnyalnám a képet. Kétféle kapitányről beszélhetünk. 

  • Papír alapon kapitány
  • Tudás alapon kapitány
  •  

Mert jelentős eltérés van a kettő között. A papír alapon kapitány annyit tesz, hogy megvan a hajóvezetői képesítése, legyen az akármilyen ( Horvát, Magyar, stb ) képesítés és a crew listen ő szerepel mint szkipper vagy kapitány az első sorban. De ha a valós életet nézzük, attól MÉG nem leszel valójában kapitány, hogy megszerezted a megfelelő képesítést.

A tudás alapú kapitány, A KAPITÁNY rendelkezik a megfelelő tapasztalattal ahhoz, hogy felelőssége tudatában tudja irányítani a hajót és a legénységet. 

Minden eligazításkor nálam elhangzik az első mondatok között. hogy a hajón nincs demokrácia. Ennek oka egyszerű. Bármi történik a hajón, minden esetben a kapitány lesz felelősségre vonva ( vannak kivételek, erről pár sorral lejjebb…. ), legyen az egy egyszerű személyi sérülés, vagy a hajó sérülése, esetleg egyéb szabályszegés.

Hisz jogos a kérdés, hogy a kapitány megtett e mindent, felkészítette e a legénységet megfelelően, illetve figyelt e akkor, amikor a baj megtörtént. Ha nem, miért nem? Ergo ő lesz a hibás. Ennek egy áthidalása lehet a hajónapló, hisz ekkor minden felelősség a hajónaplóban szereplő személyé. Két fontos dolog. Hajónapló bruttó 50 regiszter tonna felett kötelező, ez alatt csak ajánlott. A másik, hogy csak olyan ember szerepelhet a hajónaplóban, akinek van megfelelő képesítése az adott méretű hajóra és vízterületre. Ezért mondják azt, hogy amekkora a hatalma, akkora a felelőssége is a kapitánynak.

Ki vezetheti a hajót? Csak a kapitány? A válasz, nem. Bárki. Nem kell ehhez képesítés. Egy megkötés van, hogy a kapitány irányítása, felügyelete alatt. Tehát bármikor átadhatod a kormányt a családtagodnak, barátodnak, míg te is a fedélzeten tartózkodsz. A felelősség ha történik valami, úgyis a tied. 

Viszont ami fontos. Míg a kormányos, azaz aki és amikor a kormánynál áll nem ihat alkoholt, de ha nem ő kormányoz akkor nem korlátozza az ésszerű mértékig semmi, addig a kapitány sosem lehet alkoholos befolyásoltság alatt..

 

Szkipper vagy kapitány?

A két elnevezés ugyanazt a személyt jelenti. Az eltérés lesarkítva annyit tesz, hogy a kedvtelési célú hajóknál szkipperről beszélünk, hivatásos vagy nagy hajóknál kapitányről. A felelősség nagyjából ugyan az, a tevékenységi kör és a felelősség is, értelem szerűen a kapitánynál kicsit nagyobb ennek mértéke.

Horvát C tanfolyam

A kapitány egyéb előjogokkal is rendelkezik, például határátlépéskor csak ő léphet partra míg a legénység nincs beléptetve az adott országba. Ő rendelkezik a hajó jogainak betartásáról, betartatásáról, akár a vendéglátó állammal szemben is. Erről is lesz szó egy következő cikkben és podcastban, hogy milyen jogai vannak egy hajónak, milyen törvények hatályosak a fedélzeten és meddig.

Tehát bepillantás jelleggel láthatod, a kapitányi lét nem feltétlen a rózsaszín köd és a romantikus hangulat. Hanem a felelősség teljes terhe lesz a válladon. Ha pontokban kell összefoglalni mihez kell értenie egy kapitánynak:

  • hajó irányítása
  • hajó felszereléseinek ismerete
  • legénység irányítása
  • havária helyzetek kezelése, menedzselése
  • legénység stresszhelyzeteinek kezelése
  • Adott vízterület ismerete
  • Hajó menedzsment ( készletezés, ha esetleg javítani kell, adminisztráció )

És még lehetne sorolni. A te felelősséged már ott kezdődik, hogy ezekre felkészülj ha önállóan bérelsz hajót.

És a végére egy jó tanács. A biztonságos hajózás titka, hogy nem vállalsz felesleges kockázatot, még minimálisat sem. Épp elég kockázat már magán a hajón való lét a rád bízott legénységgel.