Júniusi 2x 3 napos tréning

Múlt héten lezajlott a júniusi 2x 3 napos manőver tréningünk. Megint nagyon jó és ügyes, lelkes csapat jött össze, így a haladásunk is gyors volt, sokat tanultak a lányok és srácok. Igen, mindkét etapon volt leányzó velünk. Az indulási kikötőnk Sukosan, D-Marin Dalmacija volt. A hajónk egy Bavaria 45-ös, melynek bérlésében a YachtClub24.com volt a partner

Már a lejutás mutatott valamit az idény közepéből, azaz az autópályán először Magyarországon álltunk 1 órát, utána a Horvát szakaszon Zágráb után volt egy hasonló megtorpanás. Ezt leszámítva azért még nem volt tömeg szerencsére.

Az első három napot az alapok gyakorlásának szenteltük. A terv az volt, hogy minden este Sukosanba térünk vissza a gyakorlás után. Persze ez csak terv maradt, a nyakunkba szakadt nyár miatt ezen tekertünk egyet. Ez volt az első tréning, amit egy Jugó nem áldott meg. Azaz zavartalan szikrázó napsütésünk volt egész héten. Szóval az első nap felmentünk Zadarhoz és ott az óvárosi móónál gyakoroltuk a farral partfalhoz állást.

Ezután tettünk egy kitérőt a kapitányság elé, majd a spring köteles kikötést akartuk gyakorolni, de mivel szóltak, hogy jön a komp perceken belül, így ez kimaradt. Inkább kimentünk egy jót vitorlázni a délutáni misztrálban. Ekkor történt egy kisebb baleset, az orrvitorla kötele aláment az egyik kabin ablakának, így az ablak nem úszta meg a kalandot. Délután visszakötöttünk Sukosanba. Míg a legénység tusolt és vásárolt, a charter cég 10 perc alatt kicserélte az üveget. Ha nem sumákolsz, mindig segítőkészek. 

Mivel a sukosani kikötő kiürült, így volt egy teljes szabad mólónk, egész napot ( azaz annak jó részét ) arra tudtuk szentelni, hogy a farral kikötést gyakoroljuk. Először csak odatolatgattunk, aztán két ember végezte a teljes lekötés manőverét, mooring kötelek kezelését. A kiköütő kérésére a mooring kötelet nem használhattuk, de minden manővert a mooring kötelek felvételéig gyakololtuk.

Azaz a hajó lekötése és stabilan tartása, majd lekötése volt a feladat, amit minden páros sikeresen oldott meg. Ezután csavartunk a dolgon, és úgy vittük véghez, hogy csak egy ember dolgozott. Beállt, lekötött, visszaszállt, stabilizálta a hajót, majd lekötötte és elindult. Fontos, hogy egyedül csak akkor müködőképes, ha nem fúj erős oldalszél. 20 csomó felett ( oldalszél esetén 12-13 ) már ne próbálja senki, hacsak nincs más lehetősége. Miért fontos ez? Mert ha egyedül kell átállnod egyhajóval, vagy a segítség lesérül…

Manőver tréning második nap. Haladunk, már az önálló kikötés ha nincs segítség, sem akkora probléma ha nincs szél. 🙂 Ügyes a csapat

Közzétette: Tengeri Kalandok / Hajós iskola – 2019. június 10., hétfő

Ezután úgy döntöttünk, hogy nem maradunk estére Sukosanban, így lehajóztunk a Kakan szigetig és bóján töltöttük az estét. Szelünk nem volt, így motoroztunk végig. Itt a srácok csobbantak egyet, picit gyakoroltuk a bójára állást, majd vacsora készült. Reggel 9 órakor indultunk vissza Sukosan felé. Sajnos a szél megint nem volt velünk, így ismét motorral haladtunk. Megtankoltunk, majd Sukosan öblében bójára álltunk egy gyors fürdésre. 3 óra körül tettük vissza a hajót, és akik csak az első etapra jöttek, elindultak haza. A második etapra beszálló legénység ekkor már a kikötőben volt, így egy gyors vásárlás után nekiszaladtunk ismét Kakan szigetének és újra bója. 

Ezután úgy döntöttünk, hogy egy kis helyismeretet is szerezzen a csapat, így Skradin volt a cél, és egy kis kitérő a Krka vízesésekhez. Reggel el is indultunk, majd 14 óra magasságában értünk fel Skradinba. Ráncba szedtük a hajót, majd átmentünk a nemzeti park épületébe, megvettük a jegyet és csak a hajót kellett megvárnunk.

Mivel a hajó fél óránként indul, ez nem volt hosszú idő. Közben összehaverkodtunk a kapitánnyal, mesélt az életéről, egyszerűen ihetetlen az emberek nyíltsága, ha te is pozitívan állsz hozzájuk. Sokan panaszkodnak a Horvátokra, de ha normálisan viselkedsz velük, ők is azok lesznek veled. Az ivás, hangoskodás, ordító zene a hajókon, nem normális viselkedés. 🙂

Íme egy 2017 szeptemberi videónk a Krka vízesésekről

Egy könnyed 2 órás séta a vízesések mentén feltöltött mindenkit. Most többen voltak mint ősszel szoktak, de azért még nem volt tömeg. Bár ősszel, mikor kevesebben vannak, jobban el lehet merülni a gondolatokban miközben a vízesések között, víz felett sétálsz. A végén a legénység úgy döntött, megmártóznak a vízesés lábánál a tóban. Ennek húfoka még nem volt az igazi, de ez nem tudta őket eltántorítani az élménytől. Ezután ugyanúgy hajóval mentünk vissza Skradinba. Ott ismét vacsorát készítettünk, amit egy esti sétával vezettünk le.  Pizzázás lett a vége. 🙂 Nem ez a tréning volt az, ahol elkezdtünk fogyózni.

Másnap Kaprije felé vettük az irányt. Sibenikből kiérve kellemes 15-20 csomós szél várt minket, így nem haboztunk és már húztuk is a vitorlát. Mivel nem mentünk messzire, így ráértünk céltalanul vitorlázni. Primosten előtt fordultunk vissza Kaprije szigete felé, ekkor a szél is megszünt létezni, de szerencsére ekkor már szinte Kaprije bejáratánál voltunk. Az estét Kaprijénél, partfalhoz kötve töltöttük. Apró info, hogy egy hónapja egy 42-es hajóval a bója 200 kuna volt itt, a kikötés 250, addig most 45-ös hajóval a bója 250, a kikötés 430 kuna…. Reggel megvártuk a kompot ami hozta a friss árút a boltba, majd elindultunk vissza Sukosan felé. Megelőztük a tömeget, sikerült egyból tankolnunk, majd ismét kimentünk egy utolsó csobbanásra a sukosani öbölbe. 16 órakor visszakötöttünk, átadtuk a hajót, makd este Sukosan óvárosába sétáltunk át egy kiadós vacsorára. 

Szombaton reggel 8 órakor meg elindultunk hazafelé, sok sok új élménnyel és tapasztalással, tanulással a hátunk mögött.

Nyáron kevesen szerveznek tréninget, lévén drágább időszak, a hajók ára a csúcson, de ennek ellenére ha kedvet kaptál, augusztusban is lesz még egy 2x 3 napos tréningünk. Jelentkezz most és biztosítsd be a helyed egy nyaralós, pihenős, tanulós tréningre, hogy te is átélhesd ezt a kalandot. 🙂