Horvátország – Dubrovnik – Horvátország

Ősszel lesz egy túrám ismét errefelé, így pár gondolatot, tapasztalatot megosztanék ami hasznos lehet azok számára, akik még nem hajóztak arrafelé, de tervezik.

Elsőként a jogról vagy szabályról, ami a határátlépést illeti. Először a bejelentkezésről Horvátországba. Ha az Olasz oldalról érkezünk, akkor az útvonalhoz legközelebb eső állomáson kell bejelentkeznünk. Amennyiben északról vagy délről, akkor az első állomáson. Ez Montenegró felöl Cavtat Dubrovnik alatt. Kijelentkezéskor mindegy az, hogy hol jelentkezünk ki, de azt érdemes tudni, hogy kijelentkezés után csak akkor köthetünk ki ha újra bejelentkezünk. Azaz x országból kijelentkezve ugyanezen országban csak úgy nem köthetünk ki. És a horvátok erre figyelnek, azaz könnyen bírság lehet a vége.

És akkor a konkrét tanácsok. Kijelentkezéshez ajánlott Dubrovnik, a terminál (ACI Marina felöli oldala a városnak ), ahol a nagy hajók is kikötnek. Közvetlen a partnál van a rendőrség és a vám, az épülettől kb 100 méterre meg a kikötői kapitányság. Mindenkit végig kell látogatnotok. A Kikötői kapitányságon meg fogják kérdezni, hogy hol akartok bejelentkezni, amit az utaslistára fel is írnak, így ettől eltérni csak indokolt esetben érdemes. Korrektek, ha Kotorban tervezitek a bejelentkezést, le fognak beszélni róla a kotori kapitányság hozzá állása miatt. Elég egy elírt betű az utasslistán és könnyen visszaküldhetnek. Általában Zelenikát ajánlják. Mi is itt szoktuk megejteni a procedúrát. A vám mólónál rendőr és vám, balra 50 méterre a kapitányság. Először a rendőr és a vámos legyen a cél, aztán a kapitányság. Itt a régi utaslistát elkérik, írnak egy újjat és a permitet is itt kwll megfigetni. Vízhasználati engedély. Fontos, hogy legyen nálatok montenegrói lobogó, mert addig nem engednek tovább, míg az nincs fent. Q lobogó hiányára nem érzékenyek. A mobilokat lőjjétek ki, horror ára van a montenegrói adatforgalomnak. Nem EU része. ( Lobogóviselés szabályai )

Visszafelé jövet szintén itt jelentkezzetek ki. Horvátországba a bejelentkezés Cavtatban kötelező, de… A Kikötői Kapitányságon ekkor már a fű sem nő és nem maradhattok a vám mólóna éjszakára. Sokan ilyenkor automatikusan átstartolnak Dubrovnikba, de ezzel egy bírságot kockáztatnak. Hisz nem Dubrovnik az első határállomás. A trükk, hogy a rendőrség üzemel. Szóljatok neki, ő elkéri a hajó adatait és szól a Dubrovnikban levő kollégáknak, ami által a bírság 100% elkerülhető. Továbbá figyeljetek arra is, hogy amint a Horvát vizeken vagytok, a montenegrói lobogót húzzátok le, ha a hajó nem horvát regisztrációval rendelkezik, akkor a horvátot meg húzzátok fel.