Horvát vs Magyar hajóvezetői engedély

Sokszor felmerül újra és újra ez a téma. Mármint, hogy melyik a jobb? A Horvát vagy a Magyar tengeri hajóvezetői engedély? Született sok cikk, csináltam egy videó félét is erről. Idén újra fellángolt. Így ismét elmondom a véleményem erről az egész melyik a jobb kérdésről. Ha ezt a cikket olvasod, valószínű benned is megfordult ez a kérdés. Eldönteni nem fogom a vitát, csupán leírom a véleményem. Így ha azt várod, hogy most igazságot teszek, sajnos nem tudok segíteni. A döntés továbbra is a tied marad.

Ide, a cikk elejére egy fontos dolgot leírnék előre azok számára, akik egyik vagy másik oldal mellett kardoznak. Abban megegyezhetünk, hogy például Anglia jóval nagyobb hajós nemzet, mint mi. Nos, 12 méter hajóhosszig ott NEM kell hajóvezetői engedély kedvtelési célú hajósoknak. Ennek fényében, akkor ők rosszabb hajósok?

A vita alapja onnan indul, hogy adott két féle képesítés, mely ugyanazokat a jogosultságokat adja, de jelentős eltéréssel a képzés tekintetében, illetve a tanfolyamok, képzések árát tekintve. Most megpróbálok pártatlanul mindkét oldalról  írni, hogy össze tudd hasonlítani a kettőt. Ezáltal talán teljesebb képet kapsz.

Előnyök

Horvát

 • Az oktatás magyar nyelven folyik.
 • Olyan képesítésre teszel szert, mely az Adrián és a Földközi térségben nagyrészt elfogadott.
 • A képesítés ára kedvező
 • A tanfolyamok gyorsak, egy vagy két naposak

Magyar

 • Az oktatás magyar nyelven folyik és a vizsga is.
 • A Magyar Állam által kiállított képesítésed lesz.
 • Van gyakorlati oktatás
 • Van gyakorlati vizsga

Ha az előnyöket összefoglalom, akkor röviden láthatod, mindkét oldalnak megvannak az előnyei, habár más-más területen. Illetve ezek az előnyök igazából csak első olvasásra, hallásra előnyök. A cikk végén kifejtem a saját véleményem, így ott lesz a miért-re a válasz. És most lássuk a hátrányokat.

A hátrányok

Horvát

 • Csak elméleti a képzés
 • Csak elméleti a vizsga
 • A Horvát hatóságok néha túl lazán kezelik ( bár mostanában szigorodnak )
 • Csak elméleti tudás birtokában bérelhetsz komolyabb hajót, nem nézik a gyakorlati tudást 

Magyar

 • A ló másik oldala, életszerűtlen oktatási és vizsga anyag ( 2400 kérdés )
 • Hosszú tanfolyam
 • A tengeri képesítés előtt a belvízi is kell
 • Drága

Összefoglalásképpen a hátrányokról. Mint látható van mindkettőnek hátránya is, mely élesen elkülöníti egymástól a két utat. A küzdelem kiegyenlített, így csak a nézőpont számít. Most jöjjön az én véleményem és nézőpontom.

A horvát hatóság a hajóvezetői engedélyt saját maguknak találták ki. És egy tengerparton élő horvát gyerek mondhatni az anyatejjel szívja magába a hajózást.  Az, hogy külföldiek is letehetik, csak egy plusz opció és persze jó bevétel az államnak. Viszont ami lényeges, hogy a képzési rendszerben a hajóvezetői engedély megszerzése CSAK EGY MODUL, ezen felül jönnek a következő oktatások, tréningek, tanfolyamok. Viszont mindenki eldöntheti, hogy milyen gyorsan és sorrendben végzi el ezeket. A magyar rendszerben egy-két hónap alatt kell megtanulni szó szerint ( pl Hajózási Szabályzat ) egy csomó, a hajózásban amúgy tök felesleges dolgot. Hisz miért lenne fontos belvízi képzésben pl a hajótest anyaga test merevsége szempontjából olyasvalakinek, aki csak vezetni akarja  a hajót? Mert a belvízi kell a tengeri előtt. Ez is érdekes, hogy miért kell? Valószínű a bevételek miatt. Mert más nem indokolná. Sokan felhozzák azt érvként a vitában, hogy a hovát jogosítvánnyal rendelkező hajósok nem tudnak hajózni, csak hajótörötteknek jók. Nos, sok magyar engedéllyel rendelkező hajóst látok szerencsétlenkedni a kikötőkben.  Akkor ezt hogy? A válasz egyszerű. Nem az számít, hogy egy tanfolyamon van e gyakorlati oktatás vagy sem. A magyar alapból tartalmazza, a horvátnál manőver tréningeken szerezhető meg. Csak a magyar sajnos ad egy hamis tudás érzetet. Miért hamis? A hajózásban a gyakorlat nem egy hét alatt jön meg. Az nagyjából semmire sem elég. Sőt! Ha valaki évente egy vagy két hetet hajózik, bármelyik rendszerben megszerzett tudáselég gyorsan elillan, így nem fogsz majd biztonságosan hajózni. A gyakorlat csak akkor jön, akkor leszel gyakorlott, rutinos hajós, ha képzed magad. Rendszeresen jársz tréningekre, érzel annyi felelősséget magadért, a legénységedért és a hajóért, hogy idény elején elmész egy egy tréningre azon a vízterületen, ahol tervezed a nyaralást. Persze amennyiben megoldható, hisz azért ne utazz ki a Karib-szigetekre, hogy tréningezz mielőtt a családdal mész ki. A balesetek nagy része két esetben történik. Főleg az Adrián. Kikötéskor, illetve nehéz körülmények között. Ezeket kell leginkább gyakorolni és a legtöbbször.

Röviden nincs különbség a kettő végzettség között. Csak azok élezik ezt ki, akik vagy gazdaságilag köthetőek valamely oldalhoz, vagy ők költöttek vaskos összegeket tanfolyamra és zavarja őket, hogy a másik oldal nem. Ez is csak látszat… Ha összeadod a manőver tréningek árát a vizsga díjjal, tanfolyam díjjal, a horvát engedély nem olcsóbb! És akkor még nem is a C képesítésről beszélek. 

Ha szeretnél tengeri hajóvezetői engedélyt, akkor szabad a választás, melyiket szeretnéd. Ha csak azért ragaszkodsz a magyarhoz, hogy az elfogadottság… Nos a magyar hatóságnak a tengeren nincs ellenőrzési jogköre. A helyi hatóság csak annyit ellenőriz, van e az adott hajótípusra és méretre érvényes engedélyed. De ne ülj fel pletykáknak, vagy olyan híreszteléseknek amik reklám mögé bújnak, vagy amik azt mondják, Az övék a tökéletes lehetőség, vagy egy nap alatt kapitány lehetsz. Bármelyikre esik a választásod jól döntesz, és teljes egészében tekintve a képre, ugyanazt az utat fogod mindkettőnél bejárni, mire olyan hajós leszel, aki önállóan hajózhat ki a családjával, barátaival, ismerőseivel.