Horvát VHF licensz

Pár szó a Horvát hajóvezetői engedélyhez kapott VHF képesítésről, mert fontos és mert így lesz teljes a kép.

A Horvát “B” és “C+ hajóvezetői engedély tartalmaz egyben egy VHF rádiókezelői engedélyt. De… Ez nem egy VHF/SRC engedéllyel egyenértékű papír. Mit jelent ez? Ez a hajó VHF rádiójának kezelésére szól. Csak… Azaz nem igazolja, hogy az egyéb GMDSS eszközök ismeretét elsajátította az illető és tudja is alkalmazni. A nagyobb, komoly engedélyekhez, mint pl a Yachtmaster “A” és “B” nem jár VHF képesítés. Ennek két oka az, hogy felesleges mellé adni. Aki ilyen engedélyt szerez, az be fog amúgy is szerezni egy komolyabb rádiós papírt. Ajánlott, erősen, hisz másképp ezzel munkát sem tud az illető vállalni. A végén kitérek majd ezen lehetőségekre is.

És ami a probléma. A VHF rádió hatótávolsága változó, elvileg csak azokon a vizeken érvényes, ahol van lehetőség parti VHF rádiókkal kapcsolatba lépni. Ez azért fontos, mert egy korlátlannak mondott “C” engedély esetén, ha nincs más papír, ugyanolyan “buta” engedélyünk van, mintha csak egy “B” engedélyünk lenne. 

Mi a megoldás? Egy normális VHF engedély, mely a rádiók kezelésére és az egyéb GMDSS eszközök kezelésére jogosít fel. Elég egy sima SRC engedély is, nem kell ROC vagy GOC. Ezzel már a GMDSS A1-es körzetben nyugodtan hajózhatunk, de még ennek birtokában sem lesz a hajóvezetői engedélyünk korlátlan. Tehát ha “C” vagy Yachtmaster engedélyt szeretnél, akkor kalkuláld bele, hogy kell mellé egy olyan rádiós vizsga is, mely segítségével válik csak korlátlanná a papír, ami sokszor többe kerül mint maga az engedély. Hobbi célra meg mindenféleképpen ajánlott egy VHF/SRC képesítés, mely egy nap alatt és megfizethető áron elvégezhető akár itthon is. Lásd itt: http://tengerikalandok.com/vhf/

Munkavállalás…. Kicsit elkanyarodva a rádiós témától, ha már az engedélyekről írok. A “C” engedélyt sokan hivatásos engedélyként adják, de ezt kezeljük mértékkel. Komoly munkához nem megfelelő! Ahogy maga a Yachtmaster engedély sem önmagában… Csak egy hosszú hosszú alagút első métere. Kell mellé rádiós papír, elsősegély, havaria, “terror elhárítási” tanfolyam, munkahelytől függően fedélzeti berendezések használatáról képesítés mint pl a radar, rádiós GOC papír ( jog szerint elég ha a hajón van valaki aki ezzel rendelkezik, de a legtöbb helyen ezt is kérik a kapitánytól. ). Ezek nélkül a komolyabb jogosítványok csak annyi előnyt jelentenek, hogy max nagyobb méretű hajókat bérelhetsz. Igaz, a nagyobb méretű hajót, amit mondjuk 100 tonnás papírral vezethetsz, ha adnak is bérbe, jellemzően csak személyzettel. Kivéve a 45 láb  és feletti katamaránok, melyek sokszor már a 32-33 tonnába esnek. Ilyenkor jól jön egy YM “A” képesítés.