Horvát ICC használata itthon

Minap attól lett hangos a sajtó és sok fórum, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta azt, hogy külömbséget tesznek a Magyar és már ország hatóságai által kiállított jogosítvány között. Sokan ezt úgy értékelik, hogy innentől szabad a pálya az ICC felé. Nos azért ennél bonyolultabb a helyzet sajnos. Kis utánajárás után van pár olyan dolog, amit sem a cikk írója, sem a bíróság nem vett figyelembe, azaz ahogy eddig is, úgy most is kis csavar van az ítéletben, amit a hatóság könnyen megkerül.

Külföldön megszerzett jogosítvánnyal kapcsolatban van két “egyéb” kitétel a magyarországi lakosokat tekintve:

– A magyar jog nem ismeri a lejárat nélküli jogosítványt, ezért az ilyeneket (pl.: német, osztrák) letelepedés esetén két éven belül a magyar hatóság által kibocsátott, lejárattal rendelkező vezetői engedélyre kell cserélni. a lejárót meg az állandó lakhely szerinti országban kell megújítani.

– Magyar állampolgár külföldön szerzett jogosítványát a hazatelepülés után hat hónapon belül magyarra kell cserélni.

Ami annyit tesz, hogy ha a jogsinak nincs érvényessége ( korlátlan ideig érvényes ), akkor nem fogadják el, hisz nálunk ilyen jogsi nincs. A másik a hazatelepülés utáni 6 hónap ( és/vagy 2 év, kérdés honnan számolják, illetve ha valakinél látják, hogy végig hazai ÁLLANDÓ lakos volt, akkor ezt hogyan kezelik ), illetve ugyanitt azt is kimondja egy jogszabály, hogy magyar állampolgár ( magyarországi lakos ) csak az állandó tartózkodási országa szerinti jogosítványt szerezhet.

Ez a pár dolog meg felül írja azt, amivel kapcsolatban a bíróság hozott ítéletet. Röviden, érdemes még 2 lépést hátralépni, mielőtt ismét ablakon kidobott pénzzé válik a horvát ICC jogsi itthon. 🙁