Horgonyzás menete tengeren

avagy miért ne úgy, mint belvízen….

Egyik korábbi cikkben már említettem a horgonyzás menetét tengeren, most azt boncolgatnám, miért téves a belvízen tanított gyakorlat a horgony felhúzásánál, és mire kell odafigyelni, hogy ne legyen probléma a manőver során. 

Ha jól emlékszem, a cikkben csak azt írtam, miért ne úgy, mint belvízen, de a miért az kimaradt. Most ezt pótolom.

Először nézzük a hajó elektromos rendszerét jelentősen leegyszerűsítve. Adott a két vagy három szerviz akkumulátor, mely kiszolgálja a rendszert és adott a motor generátorának töltése, mely, ha jár a motor, akkor 14,5 volt áramot termel. Azt tudni kell, hogy habár ezt megtermeli alapjáraton is már, a feszültség 14,5V, de az áram erőssége még nem az optimális nagyobb terheléshez. Ha a hajó ilyenkor találkozik egy nagyobb áramfelvétellel, az számos problémához vezethet. Leold a biztosíték, leáll a csörlő, ne adj isten meg is sérülhet a csörlő elektronikája. Ahhoz, hogy a generátor elég áramot termeljen a csörlő üzemeltetéséhez, bizony 1700-1800-as fordulat szükséges.

Ezen ismeretek után akkor már tudjuk boncolgatni a dolgot.

Először kezdjük a belvízi elmélettel. Mikor húzod fel a horgonyt, tedd alapmenetben előre a hajót, ezzel tehermentesítve a láncot és a csörlőt.

Ha tengeren vagy egyéb álló vízen így csinálod, akkor a következő fog történni. Kezdjük a terheléssel… Álló vízen egy hajó mozgatást egy gyerek meg tudja oldani (  pl kikötőben próbáld ki, mekkora erő kell egy hajót arrébb tolni a parttól ), tehát lényegében sok terhelést nem veszel le a csörlőről. A terhelést az adja, hogy a láncot és a kapát fel kell húznia a csörlőnek. Tehát a terheléses elmélet, mint látod, nem erős érv.

Persze nem butaság ez az elmélet folyókon, de erre majd kitérek a végén.

Mi a probléma az előre menettel? Fentebb írtam, mekkora fordulat kell ahhoz, hogy legyen annyi áram a csörlő számára, hogy biztonságosan működjön. Ha előre menetbe teszed a hajót, akkor nem csinálsz mást, mint ezen a fordulaton 3-4 csomós sebességgel ráfutsz a láncra, ami által sérülhet a hajótest vagy a lánc miatt, vagy a kapát vágod a hajótesthez. 

Ha csak az irányváltót alapmenetben előre állítod, akkor a hajtást átadod, elindulsz  előre, nem gyorsan, de nem fogsz kellő mennyiségű áramot ( áramerősséget ) termelni a horgony számára, tehát ugyanaz a probléma jöhet elő, mint ha alapjáraton használnád a csörlőt. Lévén alapjáraton is jár a motor, nem lesz meg a szükséges fordulat…

EZ AZ ELMÉLET A DUNÁN MEGÁLLJA A HELYÉT! Hisz ott eleve van egy 4-5 csomós szembe áramlás, tehát ezen a fordulaton ( 1700-1800 ) az előre menet tényleg segít, hisz megszünteted az ellenáramlás hatását nagyjából. De a tengeren nem.

Ha szeretnél biztonságosan horgonyt felhúzni, akkor a következőt tedd. ( Erre fel is hívja a szkipper a figyelmed, mikor átveszed a hajót. ) Mielőtt elkezded a horgonyt felhúzni, az irányváltón nyomd be a gombot, ezzel függetleníted a hajtást a motortól. Azaz fel tudod úgy emelni a fordulatot, hogy a csigának nem adod át a hajtást. Nem kell megijedni, ha üresbe teszed az irányváltót, automatikusan kiugrik ebből az állásból é s lesz hajtásod. Ha így felemeled a fordulatot 1800-ig, akkor mér lesz elég áramerősség a horgonycsörlő működéséhez és probléma nélkül használhatod a csörlőt.

Arra viszont figyelj, hogy sok egymás utáni leengedést és felhúzást ekkor sem bír. Két próbálkozás után adj neki kis időt, hogy lehüljön.