Határátlépés meneteNem gyakran fordul elő a Horvát vizeken, hogy határátlépést kell végrehajtanunk, de ha messzebb nyújtózunk Horvátországnál, akkor a “mindennapok” része lehet.

Amennyiben elhagyjuk a schengeni övezetet vagy azt az országot, ahol a hajó jegyezve van, akkor azt csak úgy tehetjük meg, ha szabályosan kijelentkezünk az induló országból, majd a bejelentkezünk abba az országba, ahol kikötni szándékozunk. Amire ehhez szükség lesz. Érvényes személyi okmány, azaz útlevél  ( kivéve, ahol a személyit is elfogadják ), crew list azaz utaslista, a hajó papírjai, sárga azaz q lobogó, adott ország lobogója. 

Fontos, hogy mindig az útvonalunkhoz legközelebbi határátkelő állomáson jelentkezzünk be, van ahol büntetés jár érte ha ezt elhalasztod!

Kijelentkezéskor az okmányokkal be kell menni a határállomásra ( Pilot könyvek írják, hol van erre lehetőség ). Ott be kell mutatni a személyi okmányokat és a hajó papírjait. Innen a kikötői kapitányságra kell menni, ahol a Crew List kerül hitelesítésre, felkerül rá a kijelentkezés dátuma, a tervezett bejelentkezés helye. Ebből kapunk majd két másolatot is. Ezután a Custom, azaz VÁM irodát kell felkeresni, hogy nincsen semmi elvámolni való. Ha ezzel megvagyunk, újra a határrendészet, ahol a crew list hitelesített példányának másolatát le kell adni. Ha ez megvan, akkor uccu, elhagyhatjuk az országot. Sok helyen ezek egy helyen vannak, de készüljünk fel arra, hogy esetleg nem és ez ilyenkor kicsit rohangálós lehet. 

Ha megérkeztünk adott országba, akkor egyrészt a sárga, azaz “Q” lobogót kell felhúzni ( járványmentes a hajó ), valamint annak az országnak a lobogóját, amelynek felségvizein tartózkodunk. Itt ismét meg kell keresni a határátlépésre alkalmas legközelebbi pontot. Jellemzően ez a kikötők egy elkerített része szokott lenni EU-s vagy adott nemzet lobogójával. Mint kijelentkezésnél, most is a határrendészet az első. ( Rendőrség általánosságban ). Okmányokat leadjuk, majd kikötői kapitányság ahol oda kell adni a hitelesített crew listet és a személyzet okmányait. Itt kapunk egy új crew listet és 2 másolatát, itt kell megváltanunk a permitet, azaz a vízhasználati engedélyt is, majd VÁM, és megint a rendőrség ahol megint csak le kell adni a crew list másolatait. Ha ezzel megvagyunk, akkor addig tartózkodhatunk az országban amíg a vízumunk engedi vagy ameddig a permitünk szól.

Amennyiben elhagyjuk az országot, akkor a kijelentkezési procedúra ismétlődik meg.

Senki ne ijedjen meg, azért az életben ez nem annyira bonyolult. 🙂 Második, harmadik alkalommal már mindenkinek rutinszerűen megy. És van egy plusz benne, maga az érzés, ami igazán hajózássá teszi a hajózást. Hisz maga a procedúra, a lobogók felhúzása, az adminisztráció elvégzése már az igazi hajós utakra emlékeztet. Az is. 🙂

Augusztus 5.-től lesz manőver tréning, melyre még van hely, ahol a határátlépést is gyakorolni fogjuk. Amennyiben érdekel, részletek itt megtalálhatóak.