Haladási irányok, azaz MC, CC, TC, COG és variáció, deviáció

Ebben a cikkben szó lesz az irányokról, a variációról és a deviációról, bár ez utóbbiról csak nagyon felületesen, lévén egyszeri kedvtelési célú hajós nem nagyon fogja alkalmazni.

Navigáció során a haladási irányunkat többféleképpen határozzuk meg.

A következőkről beszélünk ilyenkor.

  • Magnetic vagy Compass Course ( MC vagy CC )
  • True Course
  • Course Over Ground

A Magnetic Course ( MC ) vagy Compass Course ( CC ) az az irány, mely a mágneses észak alapján meghatározott irányunk.

A True Course ( TC ) az az irány, melyet a variációval és a deviációval módosítottunk.  A variáció ( v ) nem más, mint a valós észak és a mágneses észak közötti eltérés. Adott terület variációja megtalálható a terület térképszelvényén a kompasz rózsában vagy külön feltüntetve egy magenta téglalapban. Variáció számítása a cikk végén. A deviáció ( d ) szintén nem állandó érték. Minden fém tömegnek meg van a saját mágneses tere, mely befolyásolja a hajón lévő kompasz működését. Így a hajó különböző pontjain más és más irányt mutathat egy kompasz ( persze nagyon minimális eltérésről beszélünk, ellenben hosszú távú hajózáskor ez is számít ), ezt lemérhetjük és felírhatjuk egy deviációs táblázatban ). Kedvtelési célú hajósok ezzel nem nagyon fognak találkozni.

TC= CC ( MC ) + v + d

A Course Over Ground ( COG ) nem más, mint a felszínhez viszonyított haladási irányunk. A hajó menet közben többféle erő és hatás alatt áll. Pl szél, áramlások. Ezek mind mind befolyásolják a hajó felszínhez viszonyított haladási irányát. 

 

Variáció számítása. A térkép szerinti észak és a mágneses észak ( és dél ) nem esik egybe, jelentős eltérés van a kettő között.

A képen jól látható, hogy míg az északi pólusnál relatív kis eltérésről beszélünk, a déli pólusnál 1800 mérföld. Azaz a kompasz nem azt az irányt fogja mutatni, ami a térkép szerinti észak vagy dél. Ráadásul nem párhuzamos, egyenes vonalak mentén haladnak a mágneses erővonalak, hanem kissé kaotikus módon. Ez által előfordulhat, hogy egy térképszelvényen belül is több féle variációval találkozunk. Ezeket megtalálhatjuk a kompasz rózsában, vagy külön feltüntetve egy magenta téglalapban.

A jobb oldali kép alapján egy példa. A variáció Split alatt 1°10’E 1991 ( 3’E ) Ebből hogy lesz True Course? Adott egy irány/iránylat, mondjuk 45°. A variációnál látjuk hogy 1°10′”E, azaz keleti irányban ( tehát plusz ) 1°10′ -et hozzá kell adni a 45°-hoz. Utána látunk egy évszámot, majd zárójelben 3’E. Ez azt jelenti, hogy 1991-ben volt +1°10′ a variáció, azóta évente + 3′ -el módosul. Azaz a mai napon a variáció 1°10′ E + 26x 3′ ( 26 év alatt évente 3′ azaz 1°18′ E ). Ez összesen 2°28′ E. Tehát a TC: 45°+2°28’= 47°28′ E