Hajózás gyerekekkel a fedélzeten

Sokszor hallani, hogy valaki azért hagy fel a hajózással, vagy azért szünetelteti a családi hajózást , mert pici a gyerek. Pedig kis odafigyeléssel ezen könnyen lehet segíteni. Sőt! Ilyenkor tehetünk a legtöbbet azért, hogy a későbbiekben igazi családi kalandokban legyen részünk egy egy nyaralás során. Egy gyerek alkalmazkodó képessége messze a felnőttek felett áll, és a hajó fedélzetén az unalmat sem ismerik. Bár tény, sokan épp emiatt félnek. 🙂

Viszont a félelem egyrészt nem rossz dolog, hisz ha nem lenne félelem, akkor nem lenne biztonságos hajózás sem, viszont túlzásba vinni sem szabad. Mi a legnagyobb félelem ( vagy mik ) egy gyermekkel a fedélzeten?

  • Beleesik a vízbe
  • Megsérül

Elsőként nézzük a vízbe esést. 

Charter hajókon mindig van mentőmellény, de ezek általában felnőtt mellények. Amennyiben gyakran hajózunk, akkor érdemes itthon megvenni egy gyerek mentőmellényt, vagy a charter cégnek szóljunk, hogy lesz x gyerek a fedélzeten, szükségünk lesz ennyi gyerek mellényre. Térítésmentesen adják.

Hab mellény

Patronos mellény

Ha a mellény meg van, akkor szintén a charter cégtől kérhető gyerekháló, vagy biztonsági háló a hajóra. Ennek általában van plusz költége, 100-120€/hét. A hajó korlátjára húzzák fel, körben a hajóra. Egyedül hátul, a cockpit végénél nem lesz háló, de körben a fedélzeten igen. Nem csak a gyerekeket védi meg a vízbe eséstől, hanem az esetleges játékokat is megvédi. Teherbírása arra elég, hogy egy gyermek ne csússzon a vízbe a fedélzetről. Alsó és felső széle is rögzített. Így alatta sem tud kimászni egy gyerek. 

Ha ezek meg vannak, akkor az eszközök terén megtettük a szükséges óvintézkedéseket. Ezen túl csak pár szabály és egy cseppnyi figyelem kell. A szabályok:

  • Mindig legyenek nyitva a kabinok ajtajai, hogy lássuk hol vannak épp a gyerekek. 
  • Mindent pakoljunk el ami sérülést okozhat egy dőlés esetén. Éles eszközök a konyhában és a szalonban, tűzhelyen hagyott leves, stb.

 

 

Egy gyermek nagyon fogékony az új dolgokra. Ha a forgalom vagy a tenger állapota engedi, nyugodtan adjuk át nekik a kormányt. Egyszerűbb feladatokat is bízzunk rájuk nyugodtan, például fenderek beszedése. Tanítsunk nekik csomókat, illetve vezessük be őket a part menti navigáció rejtelmeibe, valamint a tenger tiszteletét is mutassuk meg nekik. Mint a szivacs, úgy szívják magukba az új dolgokat. Engedjük őket felfedezni egy egy csendesebb öbölben. Ha megkapják a szabadságot és még tanulhatnak is, nem csak örök élménnyel lesznek gazdagabbak, hanem kinevelünk egy tökéletes legénységet, és ahogy cseperednek, úgy lesznek egyre inkább a segítségünkre.