Hajóvezetői engedélyt, de mikor melyiket?

Amennyiben nincs még tengeri hajóvezetői engedélyed, akkor érdemes lesz elolvasnos ezt a kis cikket.  Érdemes elgondolkodnod a lehetőségeken, mielőtt döntesz. 

Tengeri hajóvezetői engedélyból létezik pár féle. Rajtunk keresztül akár horvát, akár kanadai tengeri hajóvezetői engedélyt is szerezhetsz. Most a horvát engedélyeket boncolgatnám.

Az első a horvát B képesítés.

Ez a leginkább elterjedt és leginkább alap képesítés. Bruttó 30 regiszter tonna, 12 tengeri mérföldes határ, 12 fő legénységgel együtt, motoros és vitorlás hajóra. Azaz jetskitől az 50+ lábas egy testű vitorlásig ez kell. Azért csak 50+-t írok, mert a nagyobbakhoz sok helyen C-t kérnek, vagy csak saját személyzettel adják ki. Amúgy kb 63 lábig belefér… Határt nem léphetsz át vele.

Ajánlott azok számára, akik csak egy-egy hetet hajóznak évente, azt is egy adott ország felségvizein leginkább az adriai régióban, illetve azoknak, akik nem hajósok, de sokszor nyaralnak a tengerparton és néha kibérelnének egy motorcsónakot vagy jetskit.

A második lehetőség a horvát C képesítés

Ez a hajóvezetői engedély számos paraméterében megegyezik a B képesítéssel, de nem csak 12 tengeri mérföldig érvényes, nemzetközi, azaz mindenhol elfogadják. 5 évente újítani kell. 

Akkor érdemes ebben gondolkodnod, ha nem csak az Adria vagy a Földközi térség lebeg a szemeid előtt, hanem más terület is, illetve szeretnél úgy hajózni, hogy átléped az adott ország határait. Ezek a képzések már kinti képzések, 5 napot rá kell szánni.

A harmadik lehetőség a Yachtmaster A képesítés.

Nos. Ez a képesítés az, ami kedvtelési célra még ajánlott lehet. Munkavégzésre is ez kell, de arra figyelj, hogy akkor már NEM CSAK EZ a papír az, amit be kell szerezned. Hivatásos hajózáshoz egyéb SCTW papírok biztosan, illetve rádiós, radarkezelői papír is ( hivatásos ) kellhet. 

Ez az engedély már bruttó 100 regiszter tonna hajóméretig szól, szintén elvileg tengeri mérföld korlátozás nélküli ( ahhoz, hogy tényleg az legyen erre alkalmas GMDSS LRC vagy GOC rádiós vizsga is kell )

Összegzés és vélemény. Ha csak tényleg az Adrián hajózol és keveset, vagy csak motorcsónakot bérelnél, elég a B. Erre nem is vesztegetnék több szót.

Ha ennél komolyabb terveid vannak, akkor jöhet szóba a C képesítés. Hisz ezzel már határt is átléphetsz, mindenhol hajózhatsz vele és nem vagy a 12 tengeri mérföldes távolságba szorítva. Hajóbérlés szempontjából is a charter cégek ezt jobban szeretik nagyobb hajó esetén- 51-52 lábtól felfelé. Ok, drágább is mint a B és 5 évente orvosi igazolás kell.

Ellenben ha már a C felé hajlasz, akkor érdemes a Yachmaster A-t választanod. Miért? Ha katamaránoznál például… Lagoon 45 már 37 BRT. Azaz sem B, sem C engedély nem elég rá. És ne feledjük, hogy már nem a csúcskategória ez a méret, lassan lassan szinte belépő szint lesz a katamaránok között. És ahogy nő ez a hajó osztály, úgy a többi gyártő is el fogja érni ezt a méret határt. Ellenérv az ára lehet. 1790€ jelenleg. De ha azt nézzük, hogy mennyit fizetnél ki egy szkipperért ha ekkora hajóval szeretnél nyaralni, akkor mindjárt nem olyan vészes, hisz másfél hét alatt megtérül a belefektetett költség.

Plusz egy kiegészítő információ. Létezik még a Yactmaster B képesítés, sokan csináltatnak és ajánlanak ilyen tanfolyamot, de FELESLEGES. 500 BRT méretű hajót meg magán célra sem nagyon fogsz venni, sem bérelni. A magyar aknamentesítő hadihajó , ( jugoszláv gyártmányú NESTIN MS-25 ) is csak 75BRT… ) Mire használnál egy 500-as papírt? Az esetek 99%-ban a 100 BRT-t sem használod ki. Arra csak akkor lesz szükséged, ha hivatásos pályára lépsz. Ez az a hajóméret, amire saját hajó esetén is kereskedelmi engedély szükséges, ami egy rakás más, szintén kereskedelmi végzettséget ( hivatásos ) kíván a hajóvezetői engedély mellé. 

Mi nem csinálunk szabálytalan oktatást. A B képesítésnél nem használunk “plusz segítséget”, a C és Yachtmaster oktatásokat nem rövidítjük le, nem trükközünk papírokkal. Ezt csak azért kell leírni, hogy ha az a kérdésed, hogyan lehetne ezt “okosba” megoldani, vagy töredék idő alatt, akkor ne minket keress. Nálunk a fő cél a biztonság és nem a gyors bevétel, illetve a biztos és hosszú távú együttműködés mind a kinti partnerekkel, mind a hozzánk érkező tanulókkal. .