Hajónapló. Miért, mire? És egyáltalán kell e?

Jachtnapló…. Sokakban felmerül a kérdés, kell e, illetve ha kell, mire jó?

Kezdeném a tengerjoggal. A jachtnapló bruttó 50 regiszter tonna felett kötelező, alatta ajánlott. És most kibontom miért is, de elsőként mi is az a jachtnapló vagy log book, yacht log, stb…

A jachtnapló szolgál arra, hogy a hajózás során rögzítsük benne a fontosabb paramétereket, illetve minden olyan történést, mely eltér a megszokottól. Akár a hajóval, akár a legénységgel, akár az időjárással kapcsolatban.

Általában a következőket tartalmazza:

  • Ki vezeti a hajót ( ki van szolgálatban a kormánynál )
  • Mikor történt a szolgálatváltás
  • Hajó pozíciója szolgálatváltáskor
  • Hajó sebessége ( SOG )
  • Hajó haladási iránya ( COG )
  • Hajó sebessége
  • Megtett távolság a szolgálatváltás kezdete óta
  • Különleges esemény

Ezek mellett fel szokták tüntetni az indulási és érkezési kikötőt is, meteorológiai információkat ( pl szélerő, tenger állapota ).

Kedvtelési célú hajósoknál leginkább arra használják, hogy ha valaki gyűjti a tengeri mérföldeket, akkor ebben lehet igazolni és pecsételtetni, azaz hivatalossá tenni a bejegyzést. Így fogadják el igazolásként. Viszont sokan elfeledkeznek róla egyéb esetben. És megint visszakanyarodnék a tengerjoghoz. A hajóért a felelős a kapitány vagy szkipper minden esetben. Azaz ha például te kimész hajózni a családdal vagy barátokkal, és te vagy a szkipper ( hivatalosan megjelölve az utaslistán ), akkor minden felelősség a tied. Nem csak akkor, ha te állsz a kormánynál! Ha át adod másnak a kormányt, és ő csinál valami galibát vagy okoz havária helyzetet, akkor nem ő lesz felelősségre vonva, hanem a kapitány. Azaz te. Ahogy a mondás tartja, amekkora a hatalma a kapitánynak, akkora a felelőssége is. Viszont sokszor a kapitány is elfárad, neki is kell pihennie. Főleg ha éjszaka is hajózol. 

 

Ilyenkor jön jól a hajónapló intézménye. Azaz ha vezetsz hajónaplót. Hisz ha a hajónaplóban rögzíted, hogy ki, mikor, mettől meddig vezette a hajót, akkor onnantól a felelősséget is ő viseli a hajóért. Röviden ha a hajónaplót vezeted, és felvezetted rá, hogy X.Y. vezeti a hajót X időpontban és akkor történik valami baj, pl zátonyra futás, koccanás, akkor az lesz a felelős, aki a hajónapló szerint a kormánynál állt. Viszont van itt egy fontos dolog! A hajónaplóban csak olyan személy szerepelhet, akinek meg van a jogosultsága ahhoz, hogy az adott méretű hajót az adott vízterületen vezethesse. Amennyiben erre nincs meg a jogosultsága, akkor az annyit tesz, a felelősség továbbra is a kapitányé. 

Persze egy normál nyaralás alatt, mikor csak nap közben vagytok vízen, erre nem sok szükség van. Lásd szürke keretes írás… 

A kapitány és a hajóvezető nem feltétlen egy és ugyanaz. A kapitány felel a hajóért, az ő utasításait követi a legénység. Tehát a kapitány irányít. A legénység meg az ő utasításait követi. Ahogy szoktam mondani, a hajón nincs demokrácia. Ezért általában ( hivatásos hajózásban mindig ), külön poszt van a kormánynál. Kormányos. Röviden a kapitány nem feltétlenül szükséges, hogy vezesse a hajót, de mindenféleképpen ő az, aki felügyeli ezt és irányít.  

Viszont minden egyéb olyan esetben, amikor hosszabb távon hajózol, esetleg szolgálatváltással, abban az esetben sosem árt, ha van kéznél egy ilyen és vezeted.