Hajók fényei

A hajó fényei több célt szolgálnak. Segítenek megállapítani, hogy milyen hajót látunk ( méret és feladat ), illetve az adott hajó haladási irányának meghatározásában is segít és a hajó. Három szín az általános. A két oldalfény mely piros vagy zöld ( Bal oldal – port side – a piros, a jobb oldal – starboard side – a zöld ) illetve a fehér fény, mely lehet farfény, árbócfény. A fények együttesen 360°-ban világítanak. A pozíciófények 112,5° ( azaz 225° összesen ) , a farfény 135°-ban világít. Az árbócfény lehet körbe világító fény ( 360° ) vagy például horgonyfényként vagy 225°-ban előre világító. Az oldalfények lehetnek külön-külön világító testek, de 20 méternél rövidebb hajóknál a piros és zöld fény lehet egy testben.

Pár hajó fény a teljesség igénye nélkül:

  • 50 méternél rövidebb géphajó.

Két oldalfény ( 20 méternél rövidebb géphajó esetében lehet egy testben a két oldalfény ), farfény, árbócfény.

  • 50 méter feletti géphajók

Két oldalfény, farfény, két árbócfény ( 225° ), az első alacsonyabban, a második magasabban

  • 7 méternél rövidebb géphajó

Egy darab 360°-ban világító fehér fény

  • Vitorlás hajó 20 méter alatt

Két oldalfény, farfény. 12 méternél kisebb vitorlás esetén a három fény lehet egy testben.

  • Vitorlás hajó 20 méter felett

A két oldalfény és a ferfény mellett egy piros és alatta egy zöld 360°-ban világító árbócfénnyel rendelkezik.

  • Vonóhálós halászhajó

Egy 360°-ban világító zöld és alatta egy szintén 360°-ban világító fehér fény plusz az oldalfények, árbócfény és a farfény. Ha 50 méternél hosszabb a halászhajó, akkor két árbócfény, az első alacsonyabban, a második magasabban. Nappali jelzés két csúcsával egymás felé álló kúp.

  • Nem vonohálós ( merülő hálós pl ) halászhajó

Egy 360°-ban világító piros és alatta egy szintén 360°-ban világító fehér fény plusz az oldalfények, árbócfény és a farfény. Ha 50 méternél hosszabb a halászhajó, akkor két árbócfény, az első alacsonyabban, a második magasabban. Nappali jelzés két csúcsával egymás felé álló háromszög. Ha a halászeszköz 150 máternél hosszabb, akkor annak megfelelő oldalon egy 360°-ban világító fehér fény. Ennek nappali jelzése egy álló kúp.

  • Pilot hajó

Oldalfények, farfény, egy körbevilágító fehér és alatta egy körbevilágító piros árbócfény.

  • Manőverezőképességében korlátozott hajó

Oldalfények, farfény, árbócfények, 360°-ban világitó piros, fehér, majd megint piros fény. Nappali jelzése egy gömb, alatta rombusz, majd megint egy gömb.

  • Manőverezőképességében merülése miatt korlátozott hajó Oldalfények, farfény, árbócfények, 360°-ban világitó három piros árbócfény. Nappali jelzése egy fekete cilinder ( henger )