Elmélet és valóság – 3.rész, Bójára állás

Aki nálam volt tréningen, annak nem lesz új ez a téma, hisz ezt gyakorlatban is véghez szoktuk hajtani.

De mire is gondolok? Mindenhol azt tanítják, hogy ha bójára álltok, akkor azt orral kell. Biztos ti is voltatok már úgy vele, hogy bent álltok már bóján egy öbölben és azt nézitek, hogy egy épp érkező hajó hogyan fut neki 3-4 alkalommal, mire sikerül a bóját elól becserkészni és rákötni. Vagy épp ti álltatok be és a többi hajóról figyeltek élénken. Van egy apró trükk, mellyel a nézelődőknek tudtok ujjat és emlékezeteset mutatni.

NEM KELL minden esetben orral állni a bójára, ha nincs erős szél. Főleg ha mondjuk családdal hajózol és nincs aki a csáklyával felhúzza az orrban a bóját annyira, hogy rá tudja kötni a kötelet. Mire gondolok? Állj bójára farral. Sokkal egyszerűbb farral a bójához tolatni leengedett fürdőplatformmal. Ráadásul nem kell hozzá segítség. Az egyik hátsó kikötőkötelet, mely valamelyik hátsó bikán van, készítsd elő, tisztázd le. Minta arra készülnél, hogy kidobd kikötésnél. Ha ez megvan, kezdj el rátolatni a bójára szélnek szemben. Arra vigyázz, ne menj rá/át felette. Az orral való bójára állással ellentétben, mivel itt mindig látni fogod a bóját, ez nem lesz gond. A kerékhatással tolatáskor számolj. 🙂 Amikor a bója a fürdőplatform előtt lesz, finoman állítsd meg a hajót. Nagy gáz esetén a bója odébb ugrik, ezért kell finoman tolatni és megállni.

Ha ez meg van, csak kihúzod magad, fütyörészve leállsz a platformra átfűzöd a kötelet és a másik oldali hátsó bikára lekötöd és ennyi.

Nem veszítesz el csáklyát, nem kell 3-4 alkalommal nekifutni és bezsebelheted az elismerést a többi hajóstól, hisz mutattál nekik valamit. És mindezt elsőre megcsináltad.

Azért pár kiegészítő info. Ez akkor jó, ha ebédelni vagy pár órára állsz meg. Ha éjszakára, akkor csak akkor maradj rajta farral, ha nem lesz erős a szél vagy védett az öböl! A sprayhood legyen lehajtva estére. A két hátsó kabinban az alvás érdekes lesz, mert a hullámzás szépen ütni fogja a hajó farát.