Elmélet és valóság – 1.rész, COLREG

Az első téma a leginkább vita indító lehet. Nem másról szól, mint a verseny vitorlázás vs egyéb vitorlázás közötti helyzet. A versenyen résztvevő hajók, rendszeresen tesznek a COLREG előírásaira, azaz valamiért abban a hibás elképzelésben élnek, hogy elsőbbségük van. De….

Sajnoa az a rossz hír, hogy valójában ezen versenyen részt vevő hajósnak nincs igaza. Van a COLREG, és van egy másik szabályozás, a versenyben részt vevő hajók részére. Nevezzük Verseny Colreg-nek ( mostantól csak VC ). Amennyiben egy hajó versenyben van, illetve a mezőny, egymás közt a VC az, ami iránymutató a szabályokat tekintve. Ha egy másik verseny hajóival találkozik, szintén a VC a mérvadó. Viszont ha feltűnik egy nem versenyző hajó, ami nem túl ritka, főleg part menti vizeken, pláne Zadar – Biograd – Murter tengelyen… Nos ott már nem a VC érvényes, azaz civil hajó és versenyben levő hajó között a normál COLREG az, ami meghatározza egy hajó helyzetét, elsőbbségi szabályozását. A COLREG meg elég egyértelműen fogalmaz a szabályokat illetően a vitorlások között.

  • Annak van előnye, aki jobbról kapja a szelet.
  • Amennyiben egy irányból kapják a szelet, akkor a szél alatti hajónak van elsőbbsége.
  • Ha valaki spinakkerrel hátszelezik, akkor mindig előnyt élvez.

Ennek figyelembevételével, ha haladsz szépen a hajóval és jön egy versenyző, neki kötelessége megadni az elsőbbséget számodra! Illetve ha te versenyzel, akkor te vagy köteles megadni az elsőbbséget a versenyen kívüli vitorlás hajó számára. 

Paul Elvstrom írja a következő könyvben: Explains The Racing Rules Of Sailing

Remember that if you are racing and meet another boat racing, these Racing Rules apply. It does not matter if the boats are in different races. If you are not sure that the other boat is racing, then the International Regulations for Preventing Collisions at Sea apply, which all normal shipping has to recognise.

Ez annyit tesz, hogy ( maradjunk annál, miszerint te vezeted a versenyen kívüli hajót ), te habár lemondhatsz az elsőbbségedről és kitérhetsz, ez nem kötelező, csak szívesség a versenyzők felé. De persze a hajó biztonsága ezt felül írhatja, mindkét irányban. Például ha az a biztonságosabb, hogy elengeded még akkor is, ha neked van előnyöd, engedd el. Mint ahogy ha úgy értékeled, hogy a te hajód részére kockázatos, vagy rizikós lenne ha nem élnél az előnyöddel, mert nem tudsz kitérni vagy csak problémásan, akkor ragaszkodj az előnyödhöz, hisz a versenyző ezt köteles figyelembe venni és betartani. A COLREG elég egyértelmű, és ez a döntő.