Elmélet és valóság – 0.rész

Elindítunk egy újabb cikk sorozatot, melyben az elméleti “okosságokat” vetjük össze a gyakorlattal mely hajóvezetői engedély birtokában hasznos lehet. És egyébként is. 

Sajnos elég sok tévhit, téveszme él a hajózásban, hajózás körül és az oktatól felelőssége, hogy a rossz ( sokszor évtizedes ) beidegződéseket kijavítsuk, korrigáljuk. Ez a cikk sorozat erre hivatott. Sok dolog van ami saját tapasztalat, de még több, ami olyan emberek felől érkezett, érkezik, akiknek a hivatásuk a hajózás, hivatásos kapitányok, van aki SAR hajó kapitánya, USCG ajánlás. azaz nem kedvtelési célú szakik. 

Szó lesz a COLREG-ről, a horgonyzásról, bójára állásról, haladásról, vitorlázásról… 

A legtöbb tévhit ( nevezhetjük annak ) abból adódik, hogy “évek óta így csinálom, soha nem történt semmi baj, bezzeg….” Nos egy ékes példa erre, hogy ha megállsz a baleseti sebészet előtt és a sérülteket végig kérdeznéd, hogy a baleset előtt mit gondolt, nagyrészt hasonló választ kapsz. No de ne is szaporítsuk tovább a szót. Készüljetek, mert hamarosan jön az 1. rész. Elöljáróban annyit, hogy a COLREG-et ( International Regulation of Preventing Collision at Sea ) vesszük kicsit nagyító alá az első cikkben.