Elindulás-érkezés oldallal való kikötés esetén

Volt már szó a spring kötelekről, most láthatjuk, mikor és hogyan használjuk a hétköznapokon. Nem sokszor fordul elő, ezért kevesen is gyakorolják sajnos az Adrián, de előfordulhat, hogy oldallal kell kikötnünk és nem mi leszünk az egyedüli hajók  a partfalon. Erre lehet nehezítés a lefújó vagy ráfújó szél. Nézzük tehát, hogy akkor hogyan is működik ez a manőver ezen esetekben egytestű hajóval. 

A kikötés most automatikusan azt jelenti, hogy oldallal és két hajó közé.

1: Kikötés ráfújó szélben. 

Talán a legegyszerűbb megoldás. Nincs más dolgunk, mint óvatosan a két hajó közé manővereznünk és a szél segítségével szép finoman parthoz sodródnunk. De figyelem, ilyenkor is figyeljünk, egy ember egy fenderrel a kezében álljon készen.

 


2: Kikötés lefújó szélben

A hajó orrával célozzuk meg kb a két hajó közötti terület egyharmadát vagy nagyjából az ebben a távolságban levő bikát, kikötő bakot. Csorogjunk oda a hajó orrával, majd az orrból egy spring kötelet rögzítsünk a bikára. Ezzel feszítsük neki a hajó oldalát a partnak. Amennyiben nincs szél, ugyanezt a forgatókönyvet alkalmazhatjuk.

 

 

 

 


3: Elindulás farral, ráfújó szélben 

Ilyenkor a spring kötél a hajó orrából indul. A kormányt a part felé tekerve tegyük alapmenetbe a hajót. Amikor a hajó orra konntaktál a fenderrel és így megtámaszkodik a parton, a szélerő függvényében, a kormányt még mindig a part felé fordítva adjunk nagyobb gázt. De csak annyit, hogy a hajó finoman elkezdje elemelni a fenekét a parttól. Mikor elértük a kívánt szöget, akkor hátrafelé hagyjuk el a helyünket. 

 


4: Elindulás orral, lefújó szélben

Lefújó szélben könnyebb a dolgunk, ha a hajó orrát emeljük el előbb. Ennek oka, a szél a hajó orrát amúgy is könnyebben viszi. Ekkor a spring kötelet a hajó farán rögzítjük, a kormányt a part felé fordítjuk és alapmenetben elindulunk hátra. Amikor a spring kötél megfeszül és a hajó hatul a fendernek és a partnak feszül, az orrát szépen kiemeli. 

 

 


5: Ha a szél szögben érkezik….

Amennyiben a szél nem egyenesen a part felé fúj, hanem szögben érkezik, meg lehet a veszélye annak, hogy ráfúj minket az előttünk vagy mögöttünk álló hajóra. Ezért az első szabály, hogy mindig a szél feletti végét emeljük ki a hajónak. Ilyenkor a spring kötél a szél alatti oldalon van, ezzel is megakadályozzuk, hogy a szél ráfújjon minket a másikra.

 

 

 


Nem csak a szél lehet ellenfél. Az áramlás is. Az Adrián igaz minimális, de pl Velencében sokszor mintha folyón lennénk, illetve nem csak az Adrián hajózik az ember, könnyen lehet, hogy nagyobb árapály esetén a víz sebessége is jelentősebb, ami segíthet is, de akadályozhat is. Vagy ha esetleg folyóra tévedünk. Tehát kikötés elindulás áramlás esetén….

Tehát áramlás esetén…..

1: Kikötés. Folyással szemben

Kikötést MINDEN ESETBEN az áramlással szemben hajtsuk végre. Ahogy a folyókon is folyásiránnyal szemben. Szögben közelítsünk a partfalhoz. A sebességünk épp annyi legyen, hogy a hajót az áramlás ne vigye vissza. Nézzük ki a kívánt pozíciót és figyeljünk, hogy ahhoz képest ne mozduljunk sem előre, sem hátra. Így szép lassan közelítsünk a part felé.

 

 

 

 

 


2: Elindulás, ha az áramlás szemből jön

Ez ha folyónál van a kikötési pont, akkor általános. Hisz a folyó egy két ritka kivételtől eltekintve nem nagyon változtatja a folyásának irányát. Ilyenkor a spring kötelet hátra kötjük és a már ismert módon ( kormány part felé, hátramenet ) elemeljük az orrát a parttól annyira, hogy biztonságosan elhagyjuk a helyünket. Figyelem, az áramlás is be fog segíteni, így a spring kötélnél előfordulhat, hogy gyorsan kell dolgozni, nehogy az történjen, hogy az áramlás ráfordít minket a mögöttünk levű hajóra.

 


3: Elindulás, ha az áramlás hátulról jön

Amennyiben nem folyón kötünk ki, akkor az áramlás 6 óránként változni fog, tehát előfordulhat, hogy szembe áramlásban kötünk ki, de mikor indulunk, az áramlás már hátulról jön. Ilyenkor a hajó orrát rögzítjük a spring kötéllel, és a hajó farát emeljük ki. De mint az előbb, itt is óvatosan, és bizony fürgén, hogy itt se fordítson rá minket az áramlás az előttünk álló hajóra.

 

 


Egy dolog maradt még le, hogy mi van akkor, ha mólóhoz kötünk és előttünk vagy mögöttünk a móló másik oldala, a túloldal meg szabad. Ekkor a spring kötélell kiemeljük a megfelelő oldalt és már ott sem vagyunk. 🙂

 

 

 

 


Ennyi lenne a “gyakorlati” bemutatása annak, hogy mikor és hogyan használjuk a spring kötelet. Figyelem, bizonyos körülmények között a spring kötelet NEM helyettesíti az orrsugár kormány. Például nagyobb szél, vagy körülöttünk úszó szemét esetén, hiszen a szemetet vagy köteleket az orrsugár könnyedén fel tudja rántani.