Dalmáciai kikötők 9. Primošten, Marina Kremik

Következő kikötőnk a Primošten mellett levő Marina Kremik.

Ez a kikötő talán az egyik leginkább biztonságos kikötő a fekvése miatt. A bejárat egy kis öblön keresztül vezet, így majd minden oldalról szélvédett. Ami szél bejön, az töredéke a kinti szélnek. Van jó pár charter cég, de zömmel tulajdonosi hajók állnak bent. 

Napos vendégként ha érkezel, akkor vagy 4-es, vagy az 5-ös mólóra küldenek. A vizes blokk nagy, tiszta. A marinában van hajófelszerelés bolt ( Marine Pool ), van egy kis bolt a hajósbolttal szemben a sorompó után, van étterem, van bankautomata és egy kis zöldséges. Ergo minden kapható, amire szükséged lehet. Van benzinkút, hajókiemelési lehetőség, műhely. Az étterem tűrhető, de ha jót szeretnétek enni, akkor érdemes bemenni Primošten városába.

Ezt két féle képpen tehetitek meg. Az egyik hogy körbesétáljátok a félszigetet és egy másfél-két órás séta után be is értek Primoštenbe. Ha a séta nem esik jól, akkor sincs gond. A  marina recepcióra betérve lehet kérni taxit, de általában ott állnak az étterem előtt. Nem hagyományos taxi, hanem 9 fős kisbuszok. Ezek 70 kuna fejében átvisznek az óváros bejáratához. Nem fejenként, hanem autónként 70 kuna. Oda vissza 140. Este is dolgoznak a srácok, kérjétek el a telefonszámukat ( sokszor maguktól is adják ), és ha végeztetek egy telefon, aztán 10 perc és ott is vannak értetek.

Egy jó tanács! Tervezzétek úgy a kikötést, hogy naplementére érjetek át. Ilyenkor érdemes körbe sétálni a part mentén az óváros kis félszigetét, valamint felmenni a félsziget közepén a templomhoz. Maradandó látvány és emlék. 🙂

Amire figyelni érdemes.

  • A bejáratnál lassan menjetek, ott áll a személyzet, akik irányítanak. Megkérdezik hány éjszakára jöttök, és megmondja melyik mólóhoz menjetek. Egyből szól a kollégáinak, a kijelölt helyen ketten már várni fognak.
  • A fendereket kössétek lejjebb a szokásosnal, majdnem érjen le a vízig. Alacsony, úszó mólók lesznek.
  • Elölre, valamelyik bikára kössetek fel egy plusz kötelet. Nem mooringos a hely, így elöl is le kell kötni a mólóhoz saját kötéllel.